10/21/13 16:16
(http://www.hsnovini.com/)

Смиляна Нитова: Има решение на проблема с питейната вода и надлеза в с. Сталево

Проблемът с водната криза в димитровградското с. Сталево има решение. Малки населени места с под 2000 души население ще могат да кандидатстват през следващия програмен период по ОП “Околна среда”, за да решат проблемите си с питейната вода, обяви на пресконференция днес депутатът Смиляна Нитова. Народният представител е получил уверението от експерти на Министерството на земеделието.

Проблемът с питейната вода в село Сталево е от това лято, след направени проби, Регионалната здравна инспекция забранила употребата й заради високи норми на манган – 20 пъти над допустимото. От ВиК – Димитровград не са осигурявали  водоноски. В Сталево живеят около 500 души. Хората се снабдявали с вода от крайпътни чешми. Така кметът на с. Сталево Панчо Панушев и председателят на Общински съвет – Димитровград Стефан Димитров потърсили съдействие от депутатът Смиляна Нитова.

Това обаче не е единственият проблем. Вече пета година жителите на Сталево се надяват в селото да бъде построен надлез, за да стигат с техника до обработваемите ниви. Изградената скоростна жп-отсечка затрудни значително достъпът до единствената плодородна земя от 2 000 дка. Така за да стигнат до нивите си сталевци трябва да пропътуват километри през село Ябълково с тежкотоварните си машини.

„Ще бъде изготвен проект. Предвижда се и отчуждаване на земите, в района на надлеза. Всичко е въпрос на време, но мост ще бъде построен”, заяви депутатът от Коалиция за България Смиляна Нитова.

Проектът за изграждането на надлез ще бъде финансиран по ОП „Транспорт”. В община Димитровград днес е получено писмо от зам.-генералния директор на НКЖИ Христо Алексиев със задание за проектиране на селскостопански надлез в близост до жп-спирката в с. Сталево. Документът е подписан от кметът на община Димитровград Иво Димов. Така долгоочаквания надлез може да бъде построен догодина.

Гледайте във видео новините на сайта.       

Димитър Димитров

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване