10/22/13 12:00
(http://www.klassa.bg/)

Емил Хърсев: Само собственикът на сметките е можел да даде документите на Диков

 Защо Росен Плевнелиев се стряска и реагира така емоционално на въпроси за миналото си, коментираха журналистите Моника Гаджанова и Явор Дачков, заедно с финансиста Емил Хърсев. Според Хърсев в документите, които Плевнелиев показа на пресконференцията си вчера, няма нищо притеснително и извлеченията показват как 750 хил. евро излизат от сметката на президента в Гърция. "Никъде в тях не пише, че тези пари действително са отишли за тази сделка, но това не е и необходимо - обясни финансовият експерт. - Най-добре би било президентът да си плати на одитор, дипломиран експерт, който от негово име да обиколи всички банки, да проследи абсолютно цялото движение на парите, след което да напише едно заключение", предложи Хърсев.

"Политиците трябва да бъдат питани за всичко. Не обвинявани, питани. Няма нищо страшно в това. Няма нищо лошо в това да се пита как г-н Плевнелиев си е купил къщата. Всъщност въпросите му бяха спестени преди президентската кампания. Само че тогава той беше галеното дете и тогава имаше по-голяма цензура. Това е единствената ни грешка на нас, журналистите", коментира журналистът Явор Дачков.

"Президентът реагира малко превъзбудено и емоционално на един нормален въпрос – как си е купил къща в Гърция. Въпросите към неговото минало не трябва да го стряскат, а той трябва да дава бързи отговори. Този отговор беше закъснял и неясен. Той няколко пъти се оплете в противоречиви изказвания. Каза го след много дни на размисъл", припомни Дачков и добави, че това му дава повод да не вярва на всичко, казано от Плевнелиев.

"Следя политическия живот от 20 години и аз нищо не знаех за него, преди Бойко Борисов да го извади от ръкава си. След като един човек, който заявява че е професионалист и никога няма да стане президент, а пет месеца по-късно става президент, аз няма да му повярвам."

Според Дачков президентът е на прицел, "защото се вмъкна изведнъж в политиката".

"Той беше надпартиен, но взе страната на протестиращите и затова е на прицел", допълни журналистът.

"Президентът е длъжен да отговаря на въпросите, поставени от журналистите, защото той е президент, той не е фолк певица", подчерта и Моника Гаджанова.

Тя беше категорична, че разследването на имотите на президента не е поръчково и не е финансирано отвън.

"Екипът на ТВ7 сам направи това разследване, което стигна до някакво развитие на нашата теза, поне на този етап", коментира Гаджанова.

Според нея важният въпрос е декларирани ли са парите пред НАП, а не деклариран ли е имотът на президента, декларирани ли са сметките.

"В конкретния случай имаме данъчна давност. Ако президентът е сигурен в своето минало, може да поиска данъчната давност да бъде свалена", допълни журналистката.

Отново подчертавайки, че във въпросите към политиците няма нищо срамно и нищо страшно, Явор Дачков заяви, че ще попита и Николай Бареков откъде са парите за тази скъпа кампания, която той води в момента.

Експертът Хърсев обясни, че в документите, които Плевнелиев показа на пресконференцията си вчера, няма нищо притеснително и извлеченията ясно показват как 750 хил. евро излизат от сметката на президента в Гърция.

Според експерта никъде в тях не пише, че тези пари действително са отишли за тази сделка, но това не е и необходимо.

Хърсев изброи, че става дума за две лични сметки (в Райфайзенбанк и Националната банка на Гърция) и една семейна (в Дойчебанк). Първият документ, от Райфайзен, сочи, че на 2 октомври 2007 г. от сметката на Росен Плевнелиев са излезли 350 хил. евро и са отишли в сметката на Росен Плевнелиев в гръцката банка.

Второто е месечно извлечение от Дойчебанк, според което на 1 октомври 2007 г. от сметката на Плевнелиеви излизат 470 хил. евро, но не се посочва накъде.

Третият документ е копие от спестовна книжка, според която на 2 октомври в сметката на Плевнелиев в гръцката банка влизат последователно парите от Дойчебанк и от Райфайзенбанк.

Няма противоречие с лансираната от Плевнелиев версия, че сделката е разплатена с чекове, но и няма потвърждение.

След 8 октомври някой някъде е предявил тези чекове за плащане пред Националната банка на Гърция, обясни Хърсев.

В студиото трябваше да бъде и журналистът Сашо Диков, който в събота в ефир обяви разследването на Моника Гаджанова за поръчково, но е отказал поканата на TV7.

В сряда той ще даде пресконференция на тема "Поръчкова журналистика".

На въпрос как е избрал темата, Диков отговори: "Защото ми омръзна от поръчковата журналистика на TV7. И разследването на Моника Гаджанова е 100% поръчка".

Той заяви още, че документите, които има за пътя на парите, използвани от Росен Плевнелиев за покупката на къщата, са достъпни за всички и Моника Гаджанова, ако е искала, е можела да ги получи. 

Хърсев обаче обясни, че само собственикът на сметката може да притежава тези документи и съответно да ги предаде на журналистите.

"Всичко е чалга в България! Срам за журналистиката в страната, не само за Сашо Диков. Моника я познавам от 20 години и тя не е поръчков журналист. Всичко се срина до някаква обща чалгария и да се търси смисъл, няма никакъв смисъл. Това е някакъв Биг Брадър. По този начин не се прави нито журналистика, нито политика", коментира Явор Дачков 





Източник: Гласове



 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване