10/22/13 21:38
(http://e-vestnik.bg/)

Мораториум за земята или държавата против народа

Веселин Желев. Снимка: личен архив

С искането да бъде продължен изтичащият мораториум върху продажбата на земя на чужденци парламентът се опитва да вкара България в открит сблъсък с Европейския съюз, където тя членува. Това е гротескна и абсурдна стъпка на държавата против интересите на нейния народ.

Ако сблъсъкат изобщо се състои, той ще е неравен и с предизвестен край. Може да доведе само до изолация и санкции за страната ни. Парламентарното решение поставя остро въпроса, дали тези, които сме избрали да ни управляват са на нивото на отговорностите си.

Няма нищо лошо в това държава-членка на ЕС да отстоява специфичните си интереси и заради тях да се бори за изключения от общите правила. Договорите са пълни с тях. И вече седем години България, подобно на другите новоприети страни, се ползва от такова изключение. Точно затова Европейският съюз не е Съветски съюз. Но заедно с изключенията съществуват и граници на възможното и на здравия разум.

Решението на парламента е абсурдно. За да промени вече поетите си задължения по договора за присъединяване към ЕС, България трябва да получи съгласието на останалите 27 страни в него. Това е невъзможно. Те веднага ще попитат: Защо вие да можете свободно да си купувате земя у нас, а ние да не можем у вас?

Освен невъзможно, то е и незаконно. Защото нарушава една от основните свободи в Европа – свободното движение на капитали, залегнала в член 63 от Договора за функционирането на ЕС. Той се прилага пряко, т.е. без прилагащо национално законодателство. Виж подробностите тук.

“На България беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Този период изтича на 1 януари 2014 г. и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме България да отвори пазара си в съответствие със задълженията”, каза Шантал Хюз, говорителка по въпросите на еднния пазар в Европейската комисия.

И други новоприети страни са се опитали да получат продължение на своя мораториум, но Европа не е направила компромис с никоя от тях, добави тя.

В ЕС държавите, които не спазват договорните си задължения, подлежат на процедура за нарушение. Ако в нейния ход не отстранят нарушенията, Комисията завежда срещу тях дело в Съда на ЕС. Ако той реши, че съответната държава е в нарушение, ѝ налага глоба съотвестваща на неговата тежест и продължителност.

Парламентът знаеше много добре всичко това преди да приеме решението си. Няма друго обяснение за него, освен че едно пъстро мнозинство от избраниците ни съзнателно залага на антиевропейската поза и реторика. Предстои ни да видим с цената на какво.

Официалните мотиви на решението не са патриотични, а патриотарски. Земеделската земя в България е евтина, именно защото няма развит пазар и търсене. От липсата им са заинтересовани местни олигарси, за които ниската ѝ цена е изгодна. От нея обаче обективно не са заинтересовани тези, които наистина се занимават със земеделие – независимо дали са дребни, средни, или едри собственици. Че кой би бил против цената на основния му капитал да расте?

Въпросът е какво стои зад официалните мотиви. То няма нищо общо нито със земята, нито със земеделието. Това са разнопосочни политически сметки. “Атака” следва неотклонно линията на крайнолевия си популизъм и другомразие (това е моята дума за ксенофобия-б.а.). За да печели привърженици, тя продължава да злоупотребява с невежеството и страховете на бедните хора главно в тяхна вреда.

ГЕРБ единодушно подкрепи едно антиевропейско решение от чисто конюнктурен интерес – да разбие мнозинството и кворума в този парламент. Поведението на партията на Бойко Борисов е в противоречие с всичките принципи и ценности, в които той и тя се кълнат. То е ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване