10/22/13 08:39
(http://www.klassa.bg/)

Обама успокоява Оланд по телефона

Американският президент Барак Обама е разговарял по телефона с френския си колега Франсоа Оланд след разкритията на в. "Монд" относно шпионска дейност на САЩ във Франция.

"Монд" писа вчера, цитирайки документи на бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е направила за месец - от 10 декември 2012 г. до 8 януари 2013 г., 70,3 млн. записа на данни от телефонния трафик на французите. 

В комюнике на Белия дом се посочва, че по време на телефонния разговор Обама и Оланд са обсъдили неотдавнашните разкрития в печата, някои от които "изопачавали" дейностите на САЩ, а други повдигали "законни въпроси сред приятелите и съюзниците на САЩ за използването на тези (разузнавателни-б.ред.) способности . 

САЩ за започнали да преразглеждат начина си на събиране на разузнавателна информация,

за да постигнат баланс между защитата на сигурността на населението и правото на личен живот, казал Обама на Оланд. 

"Двамата президенти се съгласиха, че трябва да продължим да обсъждаме тези въпроси по дипломатически канал", добавя Белият дом. 

Франсоа Оланд изразил пред Обама "силното си неодобрение и окачествил случая като "неприемлива практика" между приятели и съюзници. Той поискал да бъдат предоставени всички обяснения, се казва още в комюникето. 

Америка полага усилия да намери правилния баланс между защитата на сигурността на населението и правото на лична неприкосновеност, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Асошиейтед прес. 

Кери, който пристигна в Париж за среща с арабски дипломати, с които да обсъди близкоизточните мирни планове, попадна в разгара на скандала с подслушването на АНС във Франция.

Френското правителство призова американския посланик, за да поиска обяснения и обещание, че шпионирането ще престане. 

Кери заяви, че

защитата на сигурността на населението в днешния свят

е много сложна и много трудна задача, но целта е да се защитят американските граждани. 

Той нарече Франция един от най-старите съюзници на Америка в света и подчерта, че се водят разговори с цел да бъдат успокоени френските опасения. 

  БТА    

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване