10/23/13 21:21
(http://e-vestnik.bg/)

Сочи 2014 - мигранти строят най-скъпата олимпиада в робски условия

ДПА

Най-скъпите зимни олимпийски игри в историята ще струват приблизително 50 милиарда долара, но правозащитници казват, че много от съоръженията за “Сочи 2014″ ще са построени от работници мигранти, които даже няма да получат пари за това.

Десетки хиляди работници от Русия и бившите съветски републики Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан се трудят денонощно в черноморския курорт, за да може игрите да бъдат открити безпроблемно на 7 февруари.

“Оплакванията от работници се увеличават с всеки изминал ден, както и репресивните мерки на представители на властите по отношение на работниците, наемани ден за ден”, каза Семьон Симонов от правозащитната организация “Мемориал”, която предоставя безплатна правна помощ на работници мигранти в Сочи.

Новият президент на Международния олимпийски комитет Томас Бах ще направи в края на октомври първото си посещение в Сочи, откакто беше избран на поста миналия месец, и Симонов се надява, че германецът ще повдигне въпроса за правата на работниците пред руския президент Владимир Путин.

Роман Кузнецов избрал драстичен начин, за да привлече вниманието към тежкото си положение, след като подобно на много свои колеги месеци наред не получавал заплащане от фирмата си.

Работникът от руския град Оренбург близо до казахстанската граница наскоро зашил устата си и застанал пред пресцентъра в Сочи с плакат, на който пишело “Трябва да осигуря прехраната на децата си”.

Малко по-късно Кузнецов бил арестуван от полицията, казва неговият приятел Кирил Кузмук. “Потресени сме от условията тук”, заяви Кузмук пред в. “Комсомолская правда”. “С тази отчаяна постъпка той успя да привлече вниманието към огромните проблеми в Сочи”, смята Симонов.

Кузнецов е руски гражданин, така че е в по-добро положение от множеството работници мигранти, които често са наемани незаконно и трябва да се трудят за мизерно заплащане.

Известно е, че строителни фирми не плащат на своите работници с месеци и задържат техните паспорти и разрешителни с цел да ги изнудват. Работниците, които се оплакват от тежкото си положение, често просто биват депортирани набързо. Правозащитници сравняват ситуацията в Сочи с тази в Катар, където отчайващо тежкото положение на работниците мигранти, участващи в строителството на съоръженията за Световното първенство по футбол през 2022 г., също предизвиква международно възмущение.

“Хюман райтс уоч” докладва, че работниците в Сочи често изкарват по-малко от две евро (2,7 долара) на час за 12-часови работни смени с недостатъчни почивки, а безскрупулни бизнесмени настаняват до 200 души в еднофамилни жилища при ужасяващи условия.

По оценка на специалистката от “Хюман райтс уоч” Джейн Бюканън една четвърт от 70-те хиляди работници в Сочи идват от чужбина.

Натискът върху работниците, строгите наказания за демонстрантите и забраната за “хомосексуална пропаганда” предизвикват критики, че Русия нарушава демократичните принципи в степен, сравнима с тази по съветско време.

Междувременно природозащитници твърдят, че на околната среда в района на черноморския курорт се нанасят вреди, за които не се говори, след като цялата инфраструктура за игрите през 2014 г. е трябвало да бъде изградена от нулата.

Засега Русия отхвърля критиките като намеса във вътрешните й работи и изтъква извършвани според нея правонарушения от западни страни.

Според политолога Алексей Макаркин призивите на правозащитниците няма да имат резултат. Той посочи като пример Китай, където протестите преди олимпийските игри в Пекин през 2008 г. нямаха трайни последици.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване