10/25/13 10:02
(http://www.klassa.bg/)

Висшите чиновници при ГЕРБ прибирали по над 20 заплати


Членовете на политическите кабинети и шефове на дирекции в министерствата при управлението на ГЕРБ са прибирали не само 13-а, а дори и 20-а заплата в рамките на една година.

Това разкри червеният депутат Георги Свиленски, като се позова на справка от ведомствата за изплащаните бонуси за периода 2010-2013 г.По думите му допълнителното материално стимулиране ставало регулярно през 3-4 месеца и в сметките на висшите чиновници в различните министерства били превеждани по две, три или четири заплати отгоре. С най-фрапиращите случаи, в които се раздавали крупни суми на калпак, изпъквало финансовото министерство, оглавявано в този период от Симеон Дянков.

Там средно шефовете на дирекции получавали по 5000 лв. на месец, а началниците на отдели – по 3000 лв., пресметна Свиленски. От справката ставало ясно още, че възнагражденията на хората в самия политически кабинет на финансовото министерство, сред които зам.-министри, главни секретари и съветници, са скочили с 300% през 2012 г. в сравнение с 2010-а. „И това в период, когато Дянков предлагаше постна пица на народа”, възмути се социалистът.

В отговор на разкритията тогавашният зам.-министър на финансите, който сега е депутат от ГЕРБ – Владислав Горанов, първо отрече да са раздавани масово по 20 заплати и суми от по 5000 лв., като посочи, че средства от този порядък отивали само за шефовете на НАП и агенция „Митници”. Минути по-късно обаче герберът си призна, че и той самият, както и други негови колеги във финансовото министерство, са прибирали на година суми, равни на 24 заплати.

Горанов побърза да се оправдае, че това е ставало само до 2012 г., или година преди края на мандата на ГЕРБ, и че е било практика и през последните 10 г.Свиленски и колегата му от БСП Петър Мутафчиев, които заедно пратили въпросите си до министерствата обаче, като цяло останали недоволни от получените отговори. Много ведомства скрили информациякато се позовали на Закона за защита на личните данни, а справката на правосъдното министерство била толкова неточна, че излизало, че на хората там се давали двойно по-ниски заплати от посочените в договорите. Социалистите обявиха, че са решени да получат изчерпателна информация. За целта смятали да инициират законодателни промени, с които да се премахнат всякакви пречки за предоставяне на данни за изразходваните бюджетни средства. Депутатите били готови също да поискат нарочни проверки от Сметната палата.

Цветанов надул с 30% възнагражденията
 
От справката, която е получил соцдепутатът Георги Свиленски, става ясно, че освен финансовото, сред министерствата с крупни допълнителни суми за хората на върха на администрацията са били още МВР, икономическото, социалното и спортното. При бившия вътрешен министър Цветан Цветанов например възнагражденията скочили с 30 на сто. В някои ведомства все пак не били раздавани никакви бонуси в политическите кабинети и шефове на дирекции, като например в отбраната и образованието.
 
Рекетирали и магистрати с комисията „Златанов”
 
Съдии и прокурори са били рекетирани по времето на ГЕРБ чрез комисията за конфликт на интереси, оглавявана доскоро от Филип Златанов, а целта е била да се овладее съдебната система. Това стана ясно вчера от думите на депутата от БСП Кирил Добрев – шеф на комисията в НС, която нищи случаите със скандалните инструкции в тефтерчето на Златанов.Откривани са били процедури срещу съдии и прокурори, въпреки че комисията няма такива правомощия, обясни Добрев.
 
Той се срещна в НС с граждани за обсъждане на законодателни промени, които да гарантират независимост на звеното за конфликт на интереси. Сред консенсусните предложения беше да се въведе фигурата на зам.-шеф в комисията, а преписките да се разпределят чрез жребий. Предлага се още под ударите на закона за конфликт на интереси да попадат и евродепутатите и да се въведе процедура по публично изслушване на кандидатите в комисията. Добрев пък се ангажира да предложи през квотата на НС човек, посочен от гражданите, за член на комисията за конфликт на интереси. Предлага се още дейността на звеното да се следи от постоянна парламентарна комисия.


http://www.mignews.info

 

 
 
 
 
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване