10/25/13 08:22
(http://www.hsnovini.com/)

НАП разсрочва данъци и осигуровки на фирми с дългове

НАП

Всяка фирма, която изпитва временни финансови затруднения и чиито банкови сметки са запорирани от НАП, може да поиска от приходната администрация да й бъде разрешено да плаща дълговете си  на части с издаването на разрешение за неотложно плащане. Процедурата включва отправяне на писмено искане до публичния изпълнител, който може да определи процент от постъпленията по банковите сметки на длъжника да се удържат за плащане на задълженията му към бюджета, а част от средствата да продължат да се използват за неотложни плащания по договори, свързани с основната му дейност – плащания към доставчици, заплати на персонала и др.

Задължителни условия за разрешаване на неотложно плащане са: сумите да са дължими по договори, свързани с основната дейност на длъжника и възможността забавянето или неплащането на тези суми  да доведе до тежки стопански последици за фирмата. Най-често държавата в лицето на НАП задържа  между 20 и 30% от всички постъпления по банковата сметка на дружеството, получило разрешение за неотложно плащане.

За да получи възможност да плаща на части, длъжникът трябва да представи и банкови извлечения за доказване на паричните потоци; прогноза за очакваните приходи и разходи за периода, за който се иска разрешението; както и обезпечение на целия дълг, заедно с изтеклите лихви. Обикновено разрешенията за неотложни плащания се издават за период от 1 до 3 месеца, но няма пречка да бъдат продължени, ако фирмата спазва договорените условия. Процедурата по издаване на самото разрешение обикновено не отнема повече от 7 дни.

От началото на годината до края на месец септември, от разрешения за неотложни плащания са се възползвали 264 фирми от област Хасково, за чиито дългове са постигнати споразумения да бъдат платени на части. Към момента, в резултат на тази мярка, само в Хасково публичните изпълнители от дирекция „Събиране“ са събрали 1 850 903 лева просрочени задължения.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване