10/25/13 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Пълна окупация на Софийския университет

Малко след 20:30 ч. в петък протестиращите в зала 272 на Ректората блокираха всички изходи на сградата. В момента вратите са затворени с вериги, а студентите са наложили строг пропускателен режим, в координация с частните охранители на централната сграда на Софийския университет.

До решението за ескалиране в действията на окупаторите се е стигнало след няколко часово студентско заседание в блокираната от вече 2 дни аудитория. Към момента около 50 студенти са в Ректората и възнамеряват да поддържат безсрочния протест, прераснал в превземане на сградата.

Пред  медиите те прочетоха нова своя декларация, свързана с решението за по-радикални действия. В нея недоволните учащи пряко извеждат разпускането на 42-рото Народно събрание като искане на тяхната демонстрация, а заедно с това и потвърждават намерението да държат Ректората окупиран до постигане на целите й. Пълният й текст можете да прочетете в края на новината.

Окупаторите не допускат никакви външни лица в сградата, но са заявили намерението да не попречат на провеждането на насрочен правен изпит. Той ще се състои между 7 и 15 ч. Всякакви други занятия в сградата са отменени. В нея се намира зам.ректорът на СУ доц. д-р Милена Панайотова, която е заявила, че подкрепя студентите в действията им.

Не на тази позиция са представители на Студентски Съвет, които провеждат извънредно заседание в пицария близо до Ректората. Представителни на СС са заявили пред репортер на нашата медия, че решението за пълно блокиране на сградата е взето от протестиращите студенти, без да бъде съгласувано с никой друг.

Действията на учащите в Софийския университет започнаха преди 2 дни, когато демонстрантите окупираха най-голямата аудитория в Ректората – зала 272. Ден по-късно акцията се разшири във ФМИ, ФЖМК и още няколко факултета на СУ. За сметка на пълното превземане на централната сграда, блокирането на зали по факултетите е преустановено.

Протестиращите решиха да допуснат и провеждането на събитието Форум Ключ в Аулата на Ректората.“Ранобудните студенти” заявиха, че с тях са се свързали български студенти в Грьонинген, Холандия. Те смятат утре да окупират един от входовете на своя университет, в знак на солидарност към окупиралите Ректората.

ДЕКЛАРАЦИЯна студентите, окупирали Ректората на Софийския университет

„Св. Климент Охридски“

на 25 октомври 2013
Уважаеми г-н Ректор,

уважаеми госпожи и господа преподаватели и администратори в Алма матер, скъпи колеги – докторанти и студенти, уважаеми съграждани!
Осъзнавайки историческата си отговорност пред българското общество, страхувайки се единствено от страха, желаейки възстановяването на демокрацията и върховенството на закона в Републиката, предвиждайки неминуемите отрицателни ефекти от продължаването на мандата на XLII-то Народно събрание, разгневени срещу системното накърняване на конституционния ред в страната, убедени, че принципността и прозрачността на управленческия процес е условие, без което не може да съществува истински ред, заставайки непоколебимо на страната на равенството пред законите срещу картелно-партократския хаос, имайки висшата цел България да бъде държава с управление, стъпващо на нравствени ценности, а не на лични изгоди, напълно сигурни, че като студенти и граждани имаме пълното право на законни и осветени от демократична традиция протестни действия и че Университетът е място на стойности, а не само на лекции, приемайки с радост заявената подкрепа на водещи университетски преподаватели и на възмутените граждани, протестиращи вече над четири месеца срещу управление, изпаднало в морален колапс; и вярвайки в справедливата воля за промяна на българското гражданско общество, ние, студентите на Софийския университет, въвеждаме режим на безсрочна и ефективна
ОКУПАЦИЯ
на Ректората на това наистина Висше училище със следните ЦЕЛИ:

- 1. незабавно разпускане на XLII-то Народно събрание;

- 2. възможно най-бързо насрочване на нови парламентарни избори;

- 3. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване