10/25/13 06:20
(http://www.klassa.bg/)

Работи се за по-високи заплати в "Български пощи"

Работим за увеличение на заплатите на служителите на "Български пощи" по това, което министърът на транспорта обеща на самия протестен митинг – десетина процента.

Това каза председателят на Синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ Георги Бочев.

„Търсим възможност да увеличим заплатите от първи ноември.

Ние нямаме пари за това, но през следващата година се очаква подобряване на ситуацията”, допълни той. От 320 лева до 350 получава пощальонът и ако се стигне до увеличение от 5-6% - това ще са 22 лева.

Но ако не бъдат заложени тези пари в бюджета за 2014 година – ще бъде много сложно осигуряването на увеличенията на възнагражденията, посочи той.

Бочев обясни, че 22 750 000 лева е сумата, която е определила и утвърдила Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и която Българските пощи трябвало да получи през 2011 година, а през 2013 година от тези пари пощите са получили 8,5 милиона лева.

За 2012 година нищо не ни е дадено, през 2013 година Комисията продължава в същия дух, подчерта Бочев.

Той посочи, че съгласно Закона за пощенските услуги Комисията за регулиране на съобщенията трябва да излезе с решение и да подаде размера на компенсацията за "Български пощи" за миналата година до 1 септември 2013 година и решението съответно да се представи на министъра на транспорта.

Аз проверих, че "Български пощи" са подали заявката си за компенсацията съгласно Закона за компенсацията на универсалната пощенска услуга за 2012 година на 31 май 2013 година, защото председателят на Комисията се опитва да се оправдава, че не е получавал такава информация.

Така че отново се повтарят същите неща, които КРС направи за 2013 година, заради което пощите все повече и повече закъсват, каза още Бочев.

Сега служителите намират на сайта на КРС, че Комисията са подали до Министерството на финансите информация за 12,5 милиона лева.

При нас възниква въпросът на каква база и как е изчислена тази сума, дали това не е някаква компенсация на тези 14 250 000 лева, които останаха за 2011 година.

На сайта на комисията ние не намерихме решение за размера на компенсацията за "Български пощи", който трябва да бъде заложен в бюджета за 2014 година.

Не може комисията да продължава да стои над закона, тя е държавен регулатор, каза още Бочев.

"Фокус"    

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване