10/25/13 21:33
(http://e-vestnik.bg/)

Тайни документи сочат, че САЩ и Пакистан имат споразумение за ударите с дронове

Безпилотен хеликоптер с две камери. Снимка: фирмен сайт

Тайни документи разкриват характера на споразумението между САЩ и Пакистан за използването на безпилотни самолети, пише “Вашингтон пост”.

Въпреки че многократно са заклеймявали кампанията на ЦРУ за безпилотни летателни апарати, високопоставени представители на пакистанското правителство от години тайно одобряват тази програма и редовно получават секретна информация за характера на въздушните удари, пише вестникът, като се позовава на свръхсекретни документи на ЦРУ и паметни бележки на пакистански дипломати.

Въпросните досиета описват десетки нападения от въздуха в племенните райони на Пакистан, като включват географски карти и снимки на поразяваните обекти преди и след атаката. Документацията обхваща периода от края на 2007 г. до последните месеци на 2011 г., през който период кампанията стана много интензивна, допълва вашингтонското печатно издание.

Знаци по документите свидетелстват, че много от тях са били приготвени от ЦРУ специално за да бъдат предоставени на пакистанската страна. В тях се акцентира върху успеха на въздушните удари, в които са убити десетки предполагаеми бойци на Ал Каида и постоянно се декларира, че няма пострадали цивилни.

Мълчаливото одобрение на Пакистан за програмата с безпилотните самолети е била една от най-строго пазените във Вашингтон и Исламабад тайни на националната сигурност, констатира “Вашингтон пост” и добавя, че в първите години на кампанията ЦРУ даже е използвало пакистански летища за своята флотилия от “предътър”-и. Освен това документите, с които се е сдобил вестникът, свидетелстват за наличието на категорична тайна договорка между двете страни по време, когато нито една от тях нямаше желание публично да признае съществуването на програма за безпилотни самолети.

В материала си вестникът припомня, че при посещението си в САЩ по-рано тази седмица пакистанският премиер Наваз Шариф прикани президента Барак Обама да бъдат прекратени полетите на безпилотни машини над Пакистан. В публична реч Шариф заяви, че въздушните удари с тези самолети предизвикват гнева на пакистанците и са голяма пречка в двустранните отношения, пише “Вашингтон пост”.

Френският “Монд” констатира, че въпросът за шпионажът, извършван от американската Агенция за национална сигурност, се интерпретира по различен начин в Европа. Според вестника тази тема е била включена в последния момент в дневния ред на заседанието на Европейския съвет днес и утре в Брюксел и Франсоа Оланд ще я разисква в изказването си пред своите 27-ина колеги.

По една случайност държавните и правителствените ръководители отдавна планират на тази своя среща да обсъдят проблемите в цифровата индустрия в частта им за телекомите и иновациите, но според предварителните документи, разпространявани в Брюксел, заключенията им ще бъдат много общи, пише вестникът. Обаче форумът днес и утре може да доведе до ускоряване на точещите се преговори за укрепване на европейското законодателство по защита на личните данни от интернет гигантите и шпионски централи.

“Монд” припомня, че след разкритията за подслушването във Франция, вършено от американското разузнаване, еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг призова лидерите на ЕС да вземат мерки. Според вестника тя силно се надява Франция да ускори процеса по защита на личните данни, който засега бива блокиран от Великобритания, Холандия и Ирландия, които не желаят да си развалят отношенията с водещите компании в интернет. Според “Монд” Европейската комисия, Европейският парламент и Европейският съвет трябва да достигнат до консенсус по този деликатен въпрос преди европейските избори през май догодина.

Но изходът от всичко това е много неясен, подчертава френският всекидневник. Причината за това е, че европейците изпитват големи трудности в опитите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване