10/25/13 21:36
(http://e-vestnik.bg/)

Унгарци искат да създадат анклав в Украйна

в. Независимая газета

Унгария може да създаде проблеми на Украйна по пътя й към евроинтеграция, заяви Бела Ковач, депутат от Европарламента. Той напомни за искането в украинската Закарпатска област да бъде създаден Притисянски окръг, включващ селищата на унгарското етническо малцинство. Тази общност от близо 150 хил. души може да се превърне в сериозен проблем за Киев.

Евродепутатът говори тези дни в закарпатския град Берехове, където се състоя форум на унгарската крайнодясна партия “Йоббик - Движение за по-добра Унгария”. На изборите за Европарламент през 2009 г. “Йоббик” събра 14,77 на сто от гласовете в Унгария и получи три от 22-те места, запазени за страната.

Партията се прочу с акции в защита на унгарците в чужбина и действа особено активно в Закарпатието. Нейният лидер Габор Вона, посетил форума в Берехове, разкритикува официална Будапеща, че не защитавала достатъчно твърдо правата на етническото малцинство в Украйна. Делегатите заплашиха Киев с проблеми по пътя към евроинтеграция, ако не бъдат защитени интересите на унгарската общност. Според украински експерти не става дума за подписването на споразумение за асоцииране и зона на свободна търговия с ЕС, насрочено за края на ноември, а за по-нататъшното ратифициране на документа от парламентите на всички страни в Евросъюза.

“Ако макар и един парламент не ратифицира споразумението, то няма да влезе в сила. Унгарските радикали може да използват това в играта си, както впрочем и ред политически групи в другите държави от ЕС. Нещо подобно се случи и по време на подготовката за влизане на Украйна в СТО. Киев се справи тогава с положението, ще се справи и сега. Ще решаваме проблемите поред - ще преговаряме, ще стигаме до компромис”, заяви пред нашия вестник Костянтин Бондаренко, оглавяващ Института за украинска политика. Той уточни, че структури на ЕС ще изпълнят ролята на арбитър в преговорите на Киев с парламентите на европейските страни. “Необходим е здрав разум. Инак от лозунги в защита на правата на етническите малцинства може да се стигне до посегателства върху териториалната цялост на Украйна”, забеляза експертът.

Помолен да коментира дали украинската власт се опитва да избегне сепаратистки прояви, лидерът на Партията на унгарците в Украйна Миклош Ковач каза: “През 21-и век е общопризната норма, че най-ефективната борба срещу сепаратизма е да бъдат създавани комфортни условия за живот на етническите малцинства”. Положението с правата на унгарците според него е незадоволително: “В Украйна се провежда класическата ленинска етническа политика: нека си пеят и танцуват с народни носии, само да не се бъркат в политиката. Предизборно територията, населена с компактни маси унгарци, се дели между три окръга, за да не може малцинството да излъчи единни кандидати и да се сплоти в тяхна подкрепа. Властта се стреми да премахне самоорганизацията сред унгарците - да си отгледа псевдоунгарски лидери с ръчно управление”.

Според политика се формират условия, подбуждащи хората да не записват децата си в унгарски училища, “а който получи средно образование на майчин език, е поставен в неравни условия при кандидатстване във висши училища. Защото трябва да мине същите задължителни тестове по украински език и литература като завършилите украински училища”. След като вижда нещата по този начин, лидерът на Партията на унгарците в Украйна смята за необходимо общността да получи подкрепа от унгарските политици. Той не изключва дори да се постави като условие колективните права на местните унгарци да се спазват в хода на евроинтеграцията - никакви ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване