10/25/13 07:40
(http://offnews.bg)

Участници в събитията от 1968 гост лектори на окупаторите в СУ

Студенти от Художествената академия донесоха нови транспаранти за окупираната 272-ра аудитория в Ректората на СУ. Снимка: "Ранобудните студенти"

Участници в събитията от 1968 година ще са гост лектори днес в окупираната аудитория 272 в Ректората на Софийския университет.

Александър Димитров и Алфред (Фреди) Фосколо ще говорят в 13 ч., съобщиха от движението “Ранобудните студенти” чрез Фейсбук страницата си.

През 1968 г. Александър Димитров, заедно с Едуард Генов и Валентин Радев, организира протеста на студентите от Софийския университет срещу съветската инвазия в Чехословакия. И тримата са изключени от Университета и осъдени. Димитров е изселен в с. Овча могила, Свищов. Връща се в София през 1974 г., където е поставен под наблюдение от Държавна сигурност. След падането на режима през 1989 г. Димитров е общински съветник в София и председател на комисията по култура (1991-1995 г.). Много от софийските улици носят предложените от него имена. Кандидатира се за кмет на София през 2003 г. Автор е на “История на 50 века” и “Народите в света”. Награден e от чешкото правителство с ордена Крамарж.

Фреди Фосколо е роден в София през 1942 г. в семейството на българка и французин. В България става член на една от първите нелегални организации по времето на комунизма, разпространява позиви през 1968 г., влиза в затвора за шпионаж и бяга с бъдещата си съпруга във Франция. Оттам организира бягствата на още българи, пише в западната преса за положението в комунистическа България. Обявен е за “френски шпионин” от социалистическото правителство на Жан Виденов.

Днес студентите планират да правят плакати и транспаранти, те ще раздават и позиви.

Първият лектор днес ще е проф. Борислав Гаврилов от Историческия факултет. Той ще говори в 11 ч.

След Фреди Фосколо и Александър Димитров пред студентите ще застане доц. Даниел Смилов (към 14 ч.) от Философския факултет.

За 17,30 ч. е планирана обща студентска среща, до която медиите няма да имат достъп. Ще се влиза само със студентски документи или документи, доказващи принадлежност към академичната общност, пишат от “Ранобудните студенти”.

Статията "Участници в събитията от 1968 гост лектори на окупаторите в СУ" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване