10/26/13 06:48
(http://noresharski.com/)

Къде беше преди 6 месеца? А преди 6 години?

Автор: Александър Кръстев

На „площада“ съм от от първия ден. Вече почти не присъствам физически, но морално и емоционално съм постоянно там, „на площада“. А той, от своя страна, е навсякъде, където има поне един протестиращ. В сряда „площадът“ се премести в най-голямата аудитория на Софийския университет, в четвъртък – в моя факултет, журналистическия, в петък вечер – в целия Ректорат на СУ.

Нещо такова винаги дава повод да се замислим. Аз лично се замислих къде съм бил преди 6 години. Всъщност, бях на мястото на тези хора, с колеги опитвахме да променим мирно „системата“ – срещахме се с други студенти, говорехме с преподаватели с молба за по-сериозно отношение към учебния процес на всички нас, опитвахме да оказваме натиск върху местната власт да не посяга на социалните придобивки на студентите. И през ума обаче не ни е минавало за окупация на аудитория, камо ли на целия Ректорат.

Може би половин поколение по-рано не сме имали „топките“, които имат днешните студенти. Или поне онази част от тях, която „прави разликата“. Онази част от тях, която никога няма да бъде представителна извадка. Онази част, за която „преди 6 години“ е буквално спомен от детството. Онази част, която тази седмица рискува на следващия изпит да бъде погледната изпод малките очилца на престарелия, но закотвен на преподавателското си място чичко, който да се изсмее ехидно, да си каже „Падна ли ми в ръчичките?“ и да сложи край на кариерата му. Онази част, която днес ще ползва студентската си книжка, за да влезе в окупирания Ректорат, така, както би отказала да я даде за изпит именно на този преподавател, чийто морал може и трябва да бъде поставен под съмнение. Онази част, която след 6 години ще бъде далеко, много далеко в своите постижения и спомени!

Сега да излезем от незначителния ми личен опит и да се обърнем към теб – къде беше ти преди 6 години? А преди 6 месеца? Не физически, а емоционално. Спомняш ли си порива от тогава? Не? А сега усещеш ли порива? Да? Поздравления, току-що осъзна колко голяма е промяната за толкова кратко време. Важно е всеки от нас да си даде сметка колко голяма разлика има от това кои сме били преди 6 месеца и това, което сме сега. Тогава бяхме с различни партийни пристрастия или общо партийно безразличие. Сега сме заедно в общата си непоносимост към статуквото.

И за финал – какъв студент беше ти преди 6, 16 или 26 години? Искаше ли да промениш системата отвътре, окупирайки най-зловещите й елементи? Можеше ли да си го позволиш? Днешните студенти могат и трябва да го направят! #occupySU #occuppyретроградността #occupyсвоитесобственипредразсъдъци

The post Къде беше преди 6 месеца? А преди 6 години? appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване