10/26/13 15:38
(http://www.klassa.bg/)

Строят летище край Банско

 Започна изготвянето на проект за изграждане на летище "Пирин" край Гоце Делчев.

Инвеститорът"Хелт енд уелнес"АД възложи поръчката на инженеринговата компания "Щраплан", която до 30 ноември 2014 трябва да извади разрешително за строеж на фаза одобрен идеен проект.

Летището трябва да заработи през 2015 г., като така подпомогне развитието на зимния туризъм в района на Банско. То ще се появи на мястото на бивше военно летище и ще е с капацитет да поема 3 хил. полета годишно.

Вече е осигурен и крайният купувач на обекта, когато бъде завършен. Това е компанията"Бромак инвест", с която е сключен предварителен договор за продажба на обща стойност 8.6 млн. евро без ДДС. Купувачът е свързан с банкера Цветан Василев. Неговата банка КТБ пък е акционер в "Хелт енд уелнес", съобщи pik.bg, позовавайки се на в. "Капитал".

Бъдещото летище "Пирин" ще бъде седмото малко летище, което ще приема граждански полети, освен по-големите 5 летища в страната. То ще се простира на площ от 874 680 кв.м и ще се състои от една писта с дължина 2100 м и широчина 25 метра, както и от пътнически терминал, пише в инвестиционния проект. Капацитетът му ще позволява обслужването на 100 хил. души годишно. Летището ще приема граждански и чартърни полети за нуждите на туристическата индустрия в района.






http://struma.bg/

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване