10/26/13 12:38
(http://www.klassa.bg/)

Студентите в СУ: До оставката няма да отключим входовете

Окупацията на СУ е пълна и безсрочна, заявиха студентите.

Протестът на студентите е подкрепен и от преподаватели, сред които и ректорът проф. Иван Илчев, съобщи Нова телевизия.

Акцията започна в сряда по време на лекция на конституционния съдия проф. Димитър Токушев. Него студентите държат отговорен за връщането на Делян Пеевски в парламента. Студентите затвориха всички шест входа на Ректората малко преди девет часа в петък.

Те не допускат никой в сградата, освен със специален пропускателен режим. Вътре има и преподаватели, а

60-70 студенти прекараха нощта в учебното заведение.

"Решихме да предприемем стъпката с окупирането на целия университет с една единствена цел. Търсим отговор на нашите въпроси и искания. Вчера разпространихме нова декларация, в която настояваме за две конкретни стъпки. Първата е разпускане на Народното събрание и второ – моментално свикване на нови парламентарни избори. Имаме няколко конкретни искания, които са по-скоро пожелателни към българското общество. Искаме всички заедно да спрем беззаконието, да започнем да говорим за политически морал и да се борим срещу недъзите на обществото”, казват участниците в окупацията.

„Нощта беше еуфорична, всички бяхме с приповдигнат дух, защото знаем, че това е нещо истинско и морално за нас. Проявихме солидарност към своите колеги, ще продължим с окупацията”, допълват те. По повод нападките, че според някои протестът им е закъснял, те отвърнаха, че е имало и противоположни мнения – че е подранил. „Някои искаха да започнем в понеделник. Трябваше това да стане, а тогава вече щеше да е късно. Всеки ден отлагане удължава живота на това правителство. Няма накъде вече да отстъпваме, и това трябва да бъде разбрано от хората, които ни критикуват”, казват те.

Протестиращите категорично заявиха, че окупацията е безсрочна и пълна. В това време в сградата на Ректората няма да бъдат провеждани лекции.

 

   Nova News   
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване