10/27/13 08:40
(http://www.klassa.bg/)

"Великият поход" от Китай към Луната

Китайската ракета носител "Великият поход 3Б" (Changzheng 3B) пое от Пекин към космодрума Сичан в провинция Съчуан в югозападната част на Китай. Тя се подготвя за първия китайски луноход, съобщиха от Комитета за отбранителна наука, техника и промишленост на КНР, цитирана от ИТАР-ТАСС.
Според агенция Синхуа, в сравнение с предишния китайски лунен орбитален апарат, тук са "използвани редица нови технологии и е повишена надеждността".
Китайският луноход, според публикувани по-рано данни е "самодвижещо се устройство с тегло около 100 килограма, което трябва да работи на лунната повърхност не по-малко от три месеца. Изстрелването на модула ще стане в края на годината в рамките на втория етап на китайската лунна програма, която предвижда орбитални лунни апарати, прилуняване, събиране на образци от лунната повърхност. Между 2020 и 2025 година към Луната ще тръгнат и китайските космонавти.

















БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване