10/28/13 22:54
(http://e-vestnik.bg/)

Мафията на Черно море

По Биволъ

Гневът заради корупцията и шуробаджанащината от месеци изкарва българите на протести по улиците. И германската икономика съучаства в кликите на Балканите

Калина Павлова и семейството й никога не са пестели критики към положението в страната. Още през комунизма в България в дома на Павлови често е било много шумно. “Затворихме ли вратите, ругаехме режима до изпотяване”, спомня си архитектката. Семейството имало достатъчно основания. Нейните баба и дядо някога притежавали многобройни земи - докато комунистите не ги отнели.

Сега изисканата българка стои в улично кафене в родния си град Варна. Наоколо се шляят туристи и се радват на последните дни от циганското лято. Сезонът върви към края си, по плажовете на популярната черноморска метрополия отново с мъка можеш да намериш свободно място.

Павлова, основателка на Зелените във Варна, отпива от своята ко̀ла и се колебае да продължи с думите. Естествено, България днес е смятана за демокрация, а частната собственост върху земята се самоподразбира. “Въпреки това народът не е доволен. Гневът на хората заради политическите отношения с всеки изминал ден нараства, а който може, напуска страната”, казва тя. Дори и четвърт век след падането на Желязната завеса демокрацията все още е много слаба.

Недоволни граждани

От над 4 месеца в центъра на столицата София всяка вечер се събират недоволни граждани. Понякога идват няколкостотин, друг път между 20 000 и 30 000 души. Това не са социално изолираните българи с ниски доходи, които със свирки, барабани и находчиви транспаранти настояват за оставка на правителството. Предимно образованите хора от средната класа дават изява на яда си от шуробаджанащината, корупцията и господството на олигарсите във втората най-бедна страна от ЕС - само в Румъния хората живеят по-зле (вж. графиката). Офис служители с костюми и вратовръзки демонстрират редом до студенти, хора на изкуството и майки с детски колички.

Когато през февруари хората излязоха да демонстрират и по улиците на отдалечената на 500 км Варна, Павлова също беше с тях. Политикът от Зелените се гневи най-вече заради машинациите на групата ТИМ в родния й град. ТИМ - това е широко разклонена и непрозрачна мрежа от над 100 компании с приблизително 30 000 служители. Групата е основана в началото на 90-те години от бивши елитни командоси. Съкращението произлиза от малките имена на тримата й водачи. Предполага се, че първите си пари те спечелват, между другото, и от търговия с наркотици, рекет, кражби на автомобили и сутеньорство. През 2005 г. тогавашният американски посланик в София ги нарича “лидери на организираната престъпност” във вътрешен документ, станал известен чрез разкритията на “Уикилийкс”. Мрежата била “най-голямата заплаха за българската икономика”, се казва там.

Днес империята ТИМ включва, наред с другото, и няколко телевизионни станции, вестник и авиокомпанията “България ер”. Ръководството на непрозрачната мрежа разполага с отлични връзки с политиката в столицата, но най-вече в черноморския град Варна, където ТИМ развива основната част от дейностите си. Оттам конгломератът контролира и цялата търговия със зърнени храни в Североизточна България.

Силови методи

“Варна принадлежи на ТИМ”, казва Георг Тупарев, заместник-председател на българските Зелени и един от най-добрите познавачи на съмнителната плетеница. В приватизационните сделки компаниите от групата си осигуряват за малко пари най-тлъстите парчета, установява Тупарев, освен това ТИМ все още се занимава с рекет във Варна. Мрежата, твърди той, управлява и национален пенсионен фонд, от който пренасочва значителни суми ...

Публикувана на 10/28/13 22:54 http://e-vestnik.bg/19022/mafiyata-na-cherno-more/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване