10/29/13 07:47
(http://www.klassa.bg/)

Обама: Проверка за задграничната дейност на АНС

Президентът на САЩ Барак Обама е разпоредил да започне проверка на задграничната дейност на Агенцията за национална сигурност (АНС). 

Според държавния глава тази проверка е необходима, за да се покаже, че техническият потенциал за електронно разузнаване на тази служба е под необходимия контрол. 

Операциите в сферата на националната сигурност по правило служат на една цел -

да се гарантира, че нищо не заплашва американците, а също и че аз вземам правилни решения, каза Обама. 

"Аз съм краен потребител на разузнавателната информация, чието събиране е резултат от тези операции. Те засягат и широк кръг други въпроси", посочи още държавният глава на САЩ. 

Ние определяме техния курс, но както видяхме през последните години, те продължават да увеличават потенциала и да разширяват дейността си, затова сега започваме проверки, за да установим дали те не правят нещо само защото могат да го направят, посочи Обама в телевизионно интервю. 

"Ние щателно

проверяваме как нашите разузнавателни служби работят в чужбина.

Има много строги правила какво можем да правим вътре в страната и след разкриването на информация от (бившия сътрудник на ЦРУ Едуард - б.ред.) Сноудън се появиха редица въпроси", допълни Обама. 

Той отказа да уточни дали е бил информиран за това, че сътрудници на АНС са подслушвали телефон на германския канцлер Ангела Меркел, посочвайки, че тази информация е секретна. 

АНС в епицентъра на скандал, свързан с масово подслушване на телефони на чуждестранни граждани.

Същевременно британското правителство реагира доста категорично и зави, че може да предприеме сурови мерки, за да не позволи на медиите на Острова да публикуват нови информации, чиито източник е Едуард Сноудън. 

Ако вестниците не проявят своята социална отговорност, на правителството ще е много трудно да се сдържа и да не предприема съответните стъпки, заяви премиерът Дейвид Камерън.

В британското законодателство съществува положение, съгласно което властите

имат право да блокират публикуването на всяка информация,

ако тя според правителството заплашва националната сигурност

В петък Камерън обвини Сноудън и сътрудничещите с него вестници, че "помагат на враговете на Великобритания", разкривайки методи на националните специални служби.

  БТА
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване