10/29/13 11:58
(http://offnews.bg)

Разузнаването и затворите още крият бившите си агенти

Евтим Костадинов, Комисия по досиетата. Снимка: БГНЕС

Три институции все още не са предали на Комисията по досиетата архивите си, касаещи вербовчиците, агентите и сътрудниците на Държавна сигурност – Националната разузнавателна служба, служба „Военна информация“ (военното разузнаване) и някогашният отдел „Затвори“, чийто архив е в ръцете на правосъдното министерство. Това посочи днес председателят на комисията Евтим Костадинов на дискусия в парламента за досиетата на комунистическите служби, организирана от фондация „Конрад Аденауер“ и сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ към партия ГЕРБ.

Преговорите с трите институции за предаването на архивите за агентурния апарат текат от години. Последно миналата седмица Комисията по досиетата е поискала от Министерството на правосъдието архива на затворите, който е под негово управление. От министерството на Зинаида Златанова са обещали да предадат фонда, в който се съдържа информация за репресиите и сътрудниците на ДС в комунистическите затвори, до края на годината.

До момента няма никаква информация какъв е обемът на тези архиви, каза Костадинов. Той каза, че няма представа и как се съхраняват те и възможно ли е да се затриват нечии досиета в тях и в момента. Досега е предадена само малка част от архива на военното разузнаване и 29 бивши агенти са осветени от комисията по досиетата.

Днешният форум се провежда седмици след като БСП и Атака внесоха законопроект за връщане на законовия чадър върху бившите агенти от ДС, заемали ръководни длъжности в двете разузнавателни служби след 1991 г. Ако въпросните текстове, които бяха отменени само преди година от предния парламент, бъдат приети, те ще предотвратят осветяването на работилите през прехода в разузнаването бивши агенти.

Комисията по досиетата се обяви срещу “ретроградната” поправка. Работата по разкриването на досиетата на бившата ДС в България съвсем не е приключила. Нека крайната оценка е на обществото, а не на политическата конюнктура, заяви Евтим Костадинов.

Той даде и отчет за свършеното от Комисията от 2006 г., когато бе приет сега действащият закон за разкриването на досиетата на сътрудниците на ДС и комунистическите разузнавателни служби, до днес. От април 2006 г., откакто работи, до днешния ден Комисията е проверила над 166 хиляди граждани за принадлежност към службите. За 8766 от тях е установила, че са служили на ДС, но до момента са обявени публично имената на 7944 бивши агенти.

За 7-те години е обработена малка част от архивния фонд на ДС и МВР, предаден на Комисията по досиетата, който съдържа общо 1 468 938 архивни единици. По думите му, разкриването на досиетата тече бавно, защото комисията разполага само с 93 служители. Той направи сравнение с Полша и Германия, където досиетата на бившите тоталиратни служби са вече отворени – в Германия тази задача се е изпълнявала от 2400 души, а в Полша – от 2000.

Статията "Разузнаването и затворите още крият бившите си агенти" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване