10/30/13 07:40
(http://noresharski.com/)

Какво означава да бъдем справедливи?

Автор: Васил Александров, студент в СУ

Какво означава да бъдем справедливи?

Едва ли има отговор на този въпрос в едно или две изречения. Това дълбоко вътрешно усещане, което човек изгражда постепенно с натрупването на житейски опит. За сметка на това съждение, мога да кажа какво е да сме несправедливи – „Да виждаме несправедливостта и да мълчим, означава да участваме в нея.“ Русо.

Едва ли някой очаква от ЮФ да излизат светци, но поне да излизаха, горе-долу справедливи хора. Гордея се, че съм част от ЮФ, заради студентите от ЮФ (настоящи и бивши), които подкрепят колегите си. Гордея се, че съм част от ЮФ, заради преподавателите застанали с лицето си, за да защитят определена теза! Но не се гордея, че съм част от ЮФ, заради хора обикалящи медии и ходещи в Народното събрание да обясняват, че нещо им пречело да учат за държавните им изпити. Не се гордея, защото такива хора участват в несправедливостта. Чудя се, когато излязат от ЮФ, какво ще стане с тях. И простичкият отговор е, че всъщност и те ще са юристи, ще имат своята позиция и ще я защитават. Уви, заради такива юристи на гилдията се носи лоша слава и се говори, че право и справедливост са две коренно противоположни понятия! Уви, заради такива юристи-конформисти-политикопоклонници правото няма да е изкуството за доброто и справедливото, а ще бъде оръдието как да стане далаверата или как да „врътнем“ другарчето.

Иначе, не се притеснявайте учещи колеги – ще завършите, ще си вземете държавните – няма да бъдете лишени от драгоценната, дълго бленувана през тежки сесии и дълги изпитни нощи ДИПЛОМА. От университет диплома за юрист се взима, но диплома за ЧОВЕК, за ГРАЖДАНИН не се взима, тя се придобива по друг ред!

Спокойно и от партията си ще бъдете наградени – но дали материалното ще Ви помогне да спите спокойно с чиста съвест или след време със същата чиста съвест да дадете първите 7 – 18 години на децата си. Като се замисля, безсъвестно същество – на материални облаги се радва. За него думички като морал, свобода и справедливост са илюзорни. А децата му ще бъдат или същите, или просто ще бъдат изпратени на терминал 2 – може би навън може и да попият гражданска съвест – уви, явно заради това хората казват, че никой не си избира родителите – за да не го съдим.

Това не е пречка обаче, да посочим участвалите в несправедливостта!

The post Какво означава да бъдем справедливи? appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване