10/30/13 07:31
(http://www.klassa.bg/)

Миничип - лаборатория поема поливането на доматите

Информацията за влажността на почвата е от решаващо значение за земеделските производители. Производителите на бетон трябва също точно да измерват съдържанието на влага, за да получат оптимална плътност по време на процеса. За тези професии има създадени сензори за влага. Проблемът е, че те са твърде скъпи и обемисти, пише Футура.

Лозарите например знаят, че ако регулират овлажняването на почвата, влияят върху узряването на гроздето, съдържанието на влага определя оптималната плътност на бетона.
Изследователи от университета Корнуел в САЩ са се насочили към изучаването на тази проблематика и са намерили решение . Това е микрофлуидният влагоуловител – не по-голям от пръстов отпечатък, а сто пъти по-чувствителен в сравнение със сегашните устройства. Освен всичко останало, този сензор ще бъде много евтин за производство - около 5 щатски долара (по-малко от 4 евро), според неговите създатели.

Лаборатория в един чип

Наречена "лаборатория в чип", т.е. лаборатория на основата на силициев чип, датчикът е разработен по технологията Microfluidics. В малка кухина, съдържаща вода, с помощта на наномембрана тя обменя влага с околната среда, в която има сензор за налягане. Това налягане може да бъде измерено. Този чип може да се вкара в почвата, в стъблото на растението или директно в бетона. Той може да бъде свързан към безжичен порт, по който да се получава информация, но е съвместим и със съществуващите дистанционни регистратори на данни. Тази "лаборатория върху чип" има предимството, че може да се използва на множество точки и да образува мрежа за наблюдение на терена.
Изследователите , които стоят зад това ново изобретение вече работят за установяване на зависимостта между данните, събрани от техния сензор, и процеса на растежа. Целта е да се даде възможност на земеделските производители да оптимизират напояването. Така датчиците, монтирани на равни интервали в растенията и почвата може точно да следят влагата в почвата и в растението. Предполага се, че сензорът ще работи "няколко години", но той има ахилесова пета - страх го е от замръзване, защото може да се повреди окончателно. Но при ниската цена няма да е толкова голям проблем да бъде заменен.






















БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване