10/30/13 10:26
(http://www.hsnovini.com/)

Областна администрация ще съдейства за облекчаване на визовия режим за бизнесмените от Турция

Визовият режим създава сериозни пречки на бизнесмените от Турция. Ако има облекчения ще има и наплив на туристи от южната ни съседка, категорични са бизнесмени от Одринската търговско-промишлена палата, които днес се срещнаха с временно изпълняващият длъжността областен управител Кадир Исов. Проблемът с визовия режим ще бъде поставен на вицепремиера Даниела Бобева, която в началото на идната седмица ще бъде в Хасково, пое като ангажимент Исов.

Делегация от бизнесмени от Одринската търговско-промишлена палата, водена от председателят й Реджеп Зъпкънкурт бе на опознавателно посещение в областта. Гостите подписаха споразумение за сътрудничество с Хасковската търговско-промишлена палата. Те се срещнаха и с областния управител Кадир Исов, пред който поставиха проблема за сериозните пречки, които им създава визовия режим в страната ни.

Турските бизнесмени предложиха да има облекчения за членовете на търговско-промишлените палати. Като проблем посочиха и чакането с часове за преминаване през граничния пункт. Кадир Исов увери членовете на делегацията, че ще съдейства за премахването на пречките пред потенциалните инвеститори от Република Турция.

Област Хасково има много голям туристически потенциал, в община Минерални бани се развива активно балнеолечението. Улеснението на издаването на визи ще доведе до преориентиране на инвестициите и туристическия поток от Гърция към България, споделиха бизнесмените. Само по време на отминалия празник Курбан Байрам 25 000 туристи от Турция са посетили гръцкия град Кавала поради улеснения визов режим там. Гостите от Одрин бяха категорични, че едно евентуално облекчение ще доведе го сериозен туристически поток в област Хасково. Голям интерес има и към културните забележителности в нашата област.

Областният управител сподели пред делегацията, че до края на 2014 г. в област Хасково ще има интерактивен гид, който на 8 езика/сред тях и турски и гръцки/ ще информира посетителите на региона за всички исторически забележителности. Това ще стане по проект на Областна администрация Хасково.

За 2012 и 2014-а година инвестициите от турска страна на национално ниво са в размер на 4 млн. евро.

Гледайте във видео новините на сайта.

Димитър Димитров

 

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване