10/30/13 22:48
(http://e-vestnik.bg/)

С какво ще запомнят грузинците Михаил Саакашвили

Михаил Саакашвили. Снимка: Известия

Президентските избори в Грузия на 27 октомври сложиха край на епохата, в която управляваше Михаил Саакашвили, наричан от мнозина грузинци Миша.След два мандата на висшия изборен пост политикът е фигура, будеща твърде нееднозначни реакции в страната. Но въпреки противоречивите оценки Саакашвили ще се запомни задълго в Грузия и със своята харизматичност, и с някои необичайни постъпки.

1. Розата и чаят

След многодневни протести из улиците на грузинската столица през ноември 2003 г. Михаил Саакашвили нахлу с група демонстранти в сградата на парламента, където държеше реч предшественикът му Едуард Шеварднадзе. Охраната бързо изведе слисания Шеварднадзе от пленарната зала, а Саакашвили се покачи на трибуната и жадно изсърба чашата чай, останала от предходния оратор. Чаят, оставен от Шеварднадзе, символично беляза смяната на властта в Грузия, където победи Революцията на розите.

2. “Архитектурната революция”

Правителството на Революцията на розите начело със Саакашвили много се гордееше с новопостроените пътища и сгради. По принцип най-грандиозните обекти бяха откривани от самия държавен глава. Саакашвили обаче настояваше да се работи бързо и местният печат гъмжеше от описания как президентът открива недостроени сгради.

Но Саакашвили не си падаше само по “рязането на лентички” - инициатор бе на ред нововъведения в архитектурата. “Революционният” стил на новите сгради в Тбилиси, Батуми и други грузински градове обаче не се хареса на всички. Мнозина възмутени столичани разкритикуваха например т. нар. Мост на мира - новия пешеходен мост през р. Кура в старата част на Тбилиси.

3. “Фасадната демокрация”

Саакашвили бе особено горд с новата сграда на парламента в Кутаиси (Западна Грузия). Затова насрочи тъкмо там тържественото парламентарно заседание на 26 май 2012 г. по случай Деня на независимостта. Журналистите бяха принудени да внимателно да влизат в залата, строго надзиравани от пресцентъра - да не би някой да закачи и повреди нещо в недовършената постройка. Президентът пък заяви, че сградата на парламента символизира прозрачността и откритостта на Грузия.

Според мнозина обаче демократичното, прозрачното в постреволюционна Грузия свършва само с фасадите на новите сгради и новите полицейски участъци - в сградата на парламента те виждат доста подходящ символ на недоизградената, нестабилна демокрация в страната през управлението на Саакашвили.

4. Грузинският туризъм

Саакашвили неведнъж демонстрираше лично красотите на Грузия и нейния туристически потенциал. Държавният глава грейваше на телевизионните екрани ту с екип на скиор - като покорител на върховете в Сванетия, ту по плувки - на черноморското крайбрежие. Грузия е страна на традициите; далеч не всички там бяха очаровани от това поведение на държавния глава.

5. Саакашвили като винопроизводител

Президентът реши да даде своя принос не само за развитието на туризма, но и за производството на вино в Грузия. Тази година Саакашвили дори покани на лозето си, да му помагат в беритбата, Виктор Юшченко - бившия президент на Украйна, и сина си Николоз, кръщелник на Юшченко. След символичното прибиране на реколтата Юшченко получи за подарък делва с автограф от своя кръщелник.

6. “Революция в манталитета”

Привържениците на Единното национално движение, партията на Саакашвили, и аналитиците - симпатизанти на бившия президент, твърдят, че днешна Грузия вече е друга страна, не само заради новите пътища и осветените улици. Сред всички борби, водени от екипа на Саакашвили, челно място заемаше борбата с криминалните босове и корупцията. Самият Саакашвили заяви веднъж, че основният износ на Грузия за Русия не е виното, а криминалните ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване