10/30/13 06:51
(http://www.klassa.bg/)

САЩ с мерки срещу въглищата, но остават консуматор

САЩ обявиха във вторник, че вече няма да предоставят финансова подкрепа на проекти за електроцентрали на въглища в развиващите се страни през интернационални финансови иституции като Световната банка .

Според новите насоки финансиращите институции на САЩ ще подкрепят нови въглищни централи само "при точно определени условия", и по-специално в най-бедните страни на света, където няма възможна алтернатива.
САЩ ще подкрепя проекти на базата на въглища само ако те са придружени от механизъм за ограничаване на C02, добавя текста, приет като част от действията за осъществяването на плана за действия срещу климатичните промени, обявен в края на юни от президента Барак Обама.
Новите насоки, които следват тези от 2009 г., биха могли да включват промяна на практиките на Световната банка (СБ), в която САЩ са най-големият акционер, пише АФП.
От няколко месеца Световната банка намалява финансирането на проекти за изкопаеми горива и се опитва да поведе борбата срещу глобалното затопляне.
В същото време Съединените щати все още са основен консуматор на въглищата, който остават главен източник на електроенергия в страната и дават 37% от вътрешното производство на енергия през 2012 г., според официалните данни.


















БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване