10/30/13 23:21
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ са следили милиони чрез “Яху” и “Гугъл”

Американската Агенция за национална сигурност (АНС) се е била прикачила към комуникационната инфраструктура между сървърите на технологичните компании “Яху” и “Гугъл” и по този начин е получила достъп до данните на стотици милиони потребители, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирайки публикация на вестник “Вашингтон пост”.

Програмата, чрез която това е ставало, се казва “Маскюлар”. Тя е различна от вече известната “Призма”, чрез която се е осъществявало мащабно глобално следене на комуникациите, пише американският вестник, позовавайки се на документи, изнесени от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън.

Проектът е осъществяван съвместно с британския аналог на АНС - Центъра правителствени комуникации (GCHQ). Според “Вашингтон пост” АНС и британският център са копирали цели масиви от данни, прехвърляни по фиброоптични кабели между сървърите “Яху” и “Гугъл” по света.

Така американската агенция е събирани данни за интернет трафика, като са използвани “стотици милиони акаунти на различни потребители, включително американци.

Цитиран е секретен документ, според който за 30-дневен срок до 9 януари 2013 г. в централата на АНС са постъпили повече от 181 милиона съобщения - от така наречени “метаданни” за изпращача, получателя и времето на посланието по електронна поща до текстова, аудио и визуална информация. Двете технологични компании са заявили, че не са знаели за дейността на АНС и са разтревожени от разкритието.

Директорът на АНС ген. Кийт Алекзадър опроверга публикацията на “Вашингтон пост”, заявявайки, че агенцията не извършва незаконни дейности. Той обаче потвърди, че “Яху” и “Гугъл” сътрудничат на АНС, тъй като са задължени да го правят според американското законодателство.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване