10/31/13 22:51
(http://e-vestnik.bg/)

“Дейли експрес”: Не отваряйте границите за българи и румънци

Българи и румънци отговарят във Фейсбук на антиимигрантската кампания. Снимка на Бербатов с текст, че след 64 години играч на “Мачестър юнайтед” е отбелязал хет-трик на “Ливърпул”. “Да, това е имигрант”, завършва текстът.

“Този път нека оставим шлюзовете си затворени, кажете “не” на ЕС”, гласи заглавието на материал на британския вестник “Дейли експрес”, изразяващ силни опасения от предстояща вълна от имигранти от България и Румъния в Обединеното кралство.Изданието отбелязва, че след падането на ограниченията за присъединилите се към съюза през 2004 г. държави от Източна Европа във Великобритания били дошли повече от милион източноевропейци, и отправя критика към управлявалото тогава лейбъристко правителство, че е допуснало това.

“Този път са 28 милиона румънци и българи, които ще получат пълен достъп до нашия пазар на труда. И това ще стане, въпреки че Великобритания излиза от петгодишна икономическа рецесия и с младежка безработица, която остава непоносимо висока”, коментира “Дейли експрес”.

Според изданието британският премиер Дейвид Камерън не трябва да отваря границите на страната за всички идващи от “две големи и бедни европейски страни”. Ако все пак го направи, това ще бъде само заради правилата на ЕС, смята вестникът.

Изданието отбелязва също, че има силни основания да се смята, че “експериментът” с България и Румъния можело да се обърка още повече, отколкото с присъединилите се през 2004 г. държави.

Друга причина за опасения била вече и без това драстично увеличилата се имиграция към Великобритания от южноевропейски страни като Испания и Гърция. Според вестника към Обединеното кралство се е насочила вълна от “така наречените бежанци от еврозоната”.

В Румъния и България имало голям брой “от известните на политически коректен жаргон като социално изключени групи”. “Подобни групи обикновено са силно зависими от социални помощи и поставят под голям натиск социалните услуги, които във Великобритания вече и без това са под натиск”, коментира изданието.

“Дейли експрес” заявява, че вестникът започва кампания, която нарича “кръстоносен поход”, за недопускане правителството на Великобритания да вдигне ограниченията за Румъния и България и призовава читателите си за подкрепа. “Присъедини се към кръстоносния поход, спри наплива на мигранти от ЕС към Великобритания”, гласи заглавието на друг материал на “Дейли експрес”, посветен на подетата от изданието кампания.

В него вестникът посочва, че политици, които са предупреждавали за опасностите от разрешаване на неограничена миграция от Румъния и България, вчера са приветствали кампанията, представляваща петиция до премиера Камерън да не премахва ограниченията за граждани на двете страни.

“Аз съм 100 процента зад кампанията на “Дейли експрес”. Това е нещо, за което аз самият съм призовавал в Камарата на общините. Ако кажем на ЕС, че няма да даваме достъп на румънци и българи, това би спомогнало да предоговорим членството си в ЕС”, заявява депутатът от Консервативната партия Филип Холобоун, цитиран от вестника. “Великобритания е пълна и не можем да се справим с нова вълна на масова миграция от две относително бедни страни, с които имаме много малко общо”, смята той.

Запитан дали е загрижен от евентуална имиграция на българи и румънци, вицепремиерът Ник Клег заявява пред изданието, че общественото доверие във Великобритания е силно разклатено заради неточни преценки на миналото правителство. Но той допълва, че “обстоятелствата сега са много различни” от разширяването на ЕС през 2004 г.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване