10/31/13 22:43
(http://e-vestnik.bg/)

Доклад на Фронтекс - откъде влизат нелегални имигранти в ЕС

Спасени имигранти край Лампедуза. Снимка: от тв екрана

Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните членки (ФРОНТЕКС) представи карта за притока по суша и по море на нелегални имигранти в Европейския съюз и най-вече в Източното Средиземноморие.
В доклад на агенцията се казва, че повечето от нелегалните имигранти остават в ЕС незаконно, тъй като макар и влезли с валидна виза, продължават да пребивават там и след изтичането на визата. Други пък влизат по суша и по море.

От картата става ясно, че повечето нелегални имигранти влизат в Европа през международни летища и че те са пристигнали на стария континент от всички възможни дестинации.

ПРЕЗ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

Общ брой на нелегалните имигранти: 6 390, от които 1670 от Афганистан, 949 от Косово и 860 от Пакистан.

ПРЕЗ ЗАПАДНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ

са влезли 6 400, от които 2 020 - алжирци, 1 410 с неустановена националност, 500 мароканци.

ПРЕЗ ЦЕНТРАЛНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ

са влезли 10 380, от които 3 390 сомалийци, 2 240 тунизийци, 1890 от Еритрея.

ОТ ИЗТОЧНИТЕ ГРАНИЦИ (ПО СУША)

са влезли 1 600, от които 330 грузинци, 260 сомалийци и200 афганистанци.

ОТ АЛБАНИЯ И ГЪРЦИЯ

са влезли 5 500, от които 5 400 албанци, 40 македонци, 30 косовари.

ПРЕЗ ИЗТОЧНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ

са влезли 37 220, от които 9 560 афганистанци, 7 130 сирийци и 4 600 от Бангладеш.

ПРЕЗ ПУЛИЯ И КАЛАБРИЯ

са влезли 4 770, от които 1 710 афганистанци, 1 160 пакистанци и 500 от Бангладеш.

НАЙ-ГОЛЯМ НАПЛИВ ОТ ИЗТОЧНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ

Смъртни случаи - над 300 африкански имигранти при корабокрушение край Лампедуза в началото на октомври.

Но макар и трагедията край Лампедуза да шокира целия свят, тя не бе достатъчна, за да обезсърчи имигрантите, които продължават опасното пътуване от Африка до Европа през Средиземно море.

Граничната служба на ЕС ФРОНТЕКС посочва, че повечето хора, пребиваващи нелегално в Европа, са стигнали до континента със самолет с валидна виза и просто продължават да пребивават и след изтичане на визата им.

Агенцията преценява, че най-малко 72 хиляди души са влезли нелегално в ЕС по суша и море през 2012 г. Предполага се, че тази цифра може и да е по-голяма.

Според доклада на ФРОНТЕКС за 2013 г., 51 на сто от имигрантите, влезли нелегално в Европа по суша и по море продължават своя път през Източното Средиземноморие, като повечето от тях минават през Гърция, преди да продължат до Западните Балкани по суша или с помощта на морския транспорт до Италия.

И докато разкритията за нелегално преминаване на границите са регистрирали спад в района на Западното Средиземноморие - между Африка и Испания, опитите за приток на имигранти през района на Централното Средиземноморие, в това число и Италия, са отбелязали ръст през 2012 г., според доклада.

Много от тези бежанци се опитват да имигрират в други държави, за да избягат от насилието и бедността в страни като Сирия и Либия.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ВЪРВИ КЪМ ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА МИГРАЦИОННАТА ПОЛИТИКА

Загиналите стотици нелегални имигранти в началото на октомври накараха европейските ръководители да преразгледат миграционната политика на Съюза.

Европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малстрьом разпространи съобщение по-рано този месец, в което призова европейските държави да предоставят на ФРОНТЕКС данни, за да започне обстойно разследване и да бъде предприета спасителна операция в района на Средиземно море - от Кипър до Испания.

Наред с това ЕС обяви, че инсталира нова система за контрол на границите и изпраща ударна група в Средиземно море, за да активизира усилията в тази насока, а през следващото лято се очаква Съюзът да преразгледа и политиката си за предоставяне на убежище.

Наблюдателите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване