10/31/13 08:01
(http://www.klassa.bg/)

Марс, готви се! Още двама идват да проверят

Флотилията от марсиански роботизирани изследователи е на път да разшири редиците си. Два нови орбитални апарата ще се включат в търсенето на отговори за червената планета.

Учените искат да разберат защо най-сходната със Земята планета в Слънчевата система в крайна сметка се е оказала толкова различна? Ако всичко върви по план през ноември ще бъде даден старт на две мисии за изследване на атмосферата на Марс – индийската MOM (Mars Orbiter Mission – Марсианска Орбитираща Мисия) и американската MAVEN (Mars Atmosphere and Volatiles Evolution – Еволюция на атмосферата и летливите вещества на Марс).

След отбелязания през 2008-2009 г. успех със сондата "Чандраян-1", открила водни молекули в лунната почва, Индия се готви за първото си междупланетно начинание, припомня БТА. Индийският орбитален апарат с тегло 1350 килограма ще търси метан в атмосферата на Марс – химикал, който на Земята е пряко свързан с живота. Индийският изследовател също така ще изучава повърхностните характеристики и минералната структура на Червената планета.

Апаратът MAVEN на НАСА ще бъде изстрелян с ракета-носител Атлас V на 18 ноември от Кейп Канаверал. С негова помощ американската космическа агенция също ще се съсредоточи върху рядката атмосфера на Марс. Вместо да търси метан обаче, MAVEN е проектиран да помогне на специалистите да разберат как планетата е изгубила някогашната си атмосфера, за която се смята, че на определен етап е била по-плътна от земната.  Двата орбитални апарата трябва да достигнат Марс през септември 2014 г., след което да се позиционират около планетата в различни елиптични орбити.

Те ще се присъединят към двата орбитиращи апарата на НАСА, двата марсохода на НАСА и спътник на Европейската космическа агенция, които вече изследват Марс.

















iNews.bg




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване