10/31/13 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Протести срещу модерна архитектура на Вацлавския площад

Франс прес


Всяка година Прага очарова милиони туристи, а част от тях решават да останат в града. Снимка: Лостуикенд Тв

В Прага се разгарят дебати около предстоящото събаряне на историческа сграда. Предвижда се на мястото й да бъде построен гигантски търговско-административен център от стъкло и стомана - обликът на “града на стоте кули” може силно да пострада.

“При комунизма бе невъзможно да протестираме. Днес обаче резултатът е почти същият, варварството не е изчезнало”, отсича Катержина Бечкова, президентът на клуб “Стара Прага”.

Сдружението, основано през 1900 г., полага грижи да поддържа и в наши дни очарованието на стария град - живописна смесица от архитектурни стилове: романски, готически, барок, рококо, ар нуво и кубизъм.

Включена в списъка на световното културно и природно наследство, съставен от ЮНЕСКО, старата градска част посреща всяка година милиони туристи.

Оцелял по чудо всред разрушенията от Втората световна война, градът е изправен днес пред нови заплахи, тревожат се пазителите на чешките старини.

Клубът “Стара Прага” се е вдигнал в случая да брани местна пететажна административна сграда край Вацлавския площад, чиято фасада съчетава белезите на ар деко и на неокласиката от 1920-те. Собственикът се кани да построи на нейно място девететажен комплекс с три нива подземни гаражи.

“Осъществяването на проекта ще значи, че Рубикон е прекосен. Създава се опасен прецедент: сполучи ли предприемачът да събори сградата, ще може да го последва друг на съседната улица или където и да било. Така ще отворим кутията на Пандора”, предупреждава архитектът Томаш Вих.

Застрашеното здание се издига близо до Националния музей и до внушителната конна статуя на Св. Вацлав - знаково, дори култово място за чехите. Те са приветствали тук през 1918 г. независимостта на страната си, седем десетилетия по-късно и “нежната революция”. На същия площад се самозапали през 1969 г. студентът Ян Палах, протестирал срещу съветската окупация.

При все че нямат склонност към улични протести, жителите на Прага са протестирали вече пет пъти, за да спасят сградата, разположена на главната градска артерия, с адрес “Вацлавски площад, 47″. Обществеността не се опълчи навремето с толкова жар нито срещу превръщането на бивша църква в кабаре със стриптийз, нито срещу провалената реконструкция на местен средновековен мост.

“Новият проект е само един скелет, постройка без ясно очертани пространства, тъй че може да ги наеме кой ли не. Брокерите на недвижими имоти гледат само квадратните метри и престижния адрес”, изтъква Вих.

Месеци преди смъртта си през 2011 г. бившият чешки президент Вацлав Хавел, някога твърде уважаван дисидент, осъди начинанието и нарече проектираната сграда “чудовище” .

Вицепрезидентът на клуб “Стара Прага” Рихард Бигел направо сравнява новопостроените търговски центрове с “тумори по снагата на града”. Той признава, че в стария град има място за нова архитектура, “но в никой случай за сметка на ценни старинни сгради”.

Събарянето бе разрешено от комисията по строителството в Първи столичен район, след като министерството на културата отказа да внесе зданието в списъка с исторически паметници. Противниците на проекта обжалваха решението и действат с удвоени сили.

“Сградата е в добро състояние. Не виждам причина да я махнат”, заяви за АФП 50-годишната Ева Шимова, работила там като служителка преди четвърт век.

Други граждани се колебаят: “Няма ли вече никога да строим нищо ново?” - отвръща Яна Соучкова, друга 50-годишна пражанка.

Подкрепя я и говорителката на общината в Първи район Вероника Блажкова. “Сградата е от 20-и век. Според нас, ако я бутнат, няма да е голяма загуба, не е толкова ценна”, твърди тя.

Според ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване