11/01/13 12:32
(http://www.klassa.bg/)

Еколозите скочиха срещу новия мегакурорт в Рила

 Продължава да се бави обявяването на защитена зона "Ниска Рила" независимо, че срокът за това изтече в края на септември, съобщиха от Коалицията неправителствени организации "За да остане природа в България". През 2012 г. министерството потвърди, че има недостъчност на територии под защита от мрежата в района на Рила за два вида: кафявата мечка и главочът (изчезващ за страната вид риба, обитаващ средните течения на реките). По отношение на границите на тази зона имаше редица спорове, но бяха проведени консултации между представители на НПО и БАН и консенсусно решение по границите беше внесено в МОСВ, което продължава да не придвижва обявяването на зоната. 
В периода - 2007 – 2008 г. безпрецедентен брой хора (над 170 000 души) се подписаха в подписка в подкрепа на опазването на Рила. 
 
 
 
Въпросът защо държавата отказва да изпълни задълженията си става все по-горещ, предвид вчерашното решение на Министерски съвет да създаде работна група за обсъждане на проект, именуван "Дестинация Рила". Той планира стотици километри писти. Според организациите с тази стъпка той вече стъпва на криво. МС наруши чл. 95 ал. 1 от Закона за опазване на околната среда, тъй като инвеститорът не е уведомил Министерството на околната среда и засегнатото население, но е уведомил Министерски съвет и вече си има работна група. 
 
 
 
Проектите за мащабни строежи в Рила не са единствената заплаха за защитените видове – в момента тече строителство на водно електрическа централа "Роса" на река Леви Искър", над село Мала Църква. Този ВЕЦ е на път да унищожи находището на защитени видове в река Леви Искър, а МОСВ не изпълнява своите задължения да опази местообитанията и популациите им в мрежата Натура 2000, да спре това строителство и да обяви защитена зона "Ниска Рила". Към проекти за изграждане на огромни ски курорти и ВЕЦ може да се подходи законосъобразно, прозрачно и професионално.  
 
 
 
"Дестинация Рила"  е мегакурорт върху 8000 ха с капацитет от 20 000 легла, който трябва да се изгради между Сапарева баня и самоковското село Говедарци. Основните партньори в проекта са френската група Accor, която е най-големият хотелски оператор в Европа, компанията PGI Management, която управлява ски курорти в Европа, Азия и Южна Африка, българската строителна група "Маркан". Ще се изградят 150 км писти, аквапарк, голф игрище планираната инвестиция е 500 млн. евро. Целта е целогодишно да се посрещат 200 000 души.
 
 
Правителството вчера одобри и разширяването на екологичната мрежа НАТУРА 2000 с обявяване на морски защитени територии. Такова е задължението на всяка страна-член на ЕС по директивата за природните местообитания и шанс за запазване на редица водни видове в Черно море, където напълно липсват защитени територии. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване