Македонският министър на труда и социалната политика Диме Спасов предложи днес химическа кастрация и присъди затвор от минимум 10 до 20 години за педофили, като за по-тежките форми на педофилия се предвижда доживотен затвор, съобщава македонският "Утрински весник".

Министърът говори на дебати по законопроекта за промени и допълнения в Наказателния кодекс.

Компетентните лица и органи смятат, че досегашният опит е показал, че присъдените наказания затвор за сексуалните престъпници и педофили са малки и недостатъчни.

След като публикува регистър на педофилите, правителството обявява нови мерки в борбата срещу този тежък проблем, отбелязва вестникът.

"Досега има 139 осъдени за педофилия лица. 35 от тях са осъдени на по четири години затвор, а средната присъда е шест години.

Затова предложихме специално медицинско третиране, за да се попречи на извършителите да потворят делата си в бъдеще", каза Спасов на дебати във Върховния съд, на които присъстваха родители и защитници на човешките права.

Химическа кастрация за педофилите се прилага в Полша, Русия, Великобритания, Франция, Германия, допълва вестникът и отбелязва, че мненията на защитниците на човешките права в европейските страни за метода са различни.