11/01/13 08:51
(http://www.klassa.bg/)

Рунд III за отличниците на Чудесата

Голямата битка на отличниците тръгва точно в 00.00 часа на 1 ноември и така започва рунд III на Чудесата на България. Сайтът на националната кампания за открития и съкровища www.bgchudesa.com се отваря за гласуване в Деня на народните будители. До 17 ноември изкушени от историята и археологията нашенци ще дават вота си за обектите, събрали най-много електронни бюлетини и попаднали в топ 10 на втория етап на Чудесата. Кметове, местни патриоти, ученици и студенти се подготвиха за олимпийска битка за третия етап на вота. Те стегнаха градски коалиции в подкрепа на регионалните си чудеса. Така например хората от Враца, където е отпадналата от топ 10 първа европейка Тодорка, обявиха, че ще подкрепят Перперикон. На принципа "по съседски" пък Сливен ще даде рамо на уникалната колесница от Караново, която е в Новозагорско.

Исперих пък се стяга за тежка битка, за да запази златото на гетите от Омуртаговата могила на върха. Във втория етап на класацията уникалното съкровище от 1,8 кг. остана второ след Цари Мали град, събирайки над 60 000 гласа. Сега общината ще вади лаптопи на ключови места в града, за да може млади и стари да гласуват.

Кметове се стягат да агитират за регионалните крепости, светилища и съкровища още от първия ден на вота, за да може местните гордости да дръпнат от началото на рунд III на Чудесата на България. Ще има люта битка кои да са обектите в топ 3, казват градоначалници от цялата страна. Организираната от в. "Стандарт" национална кампания събра досега над 460 000 електронни бюлетини. Евродепутати също дават рамо на обектите, с които най-много се гордеят. Преди дни лидерът на НДСВ Антония Първанова обяви, че за нея Перперикон е №1. "Той е световно чудо! С отварянето на прохода Маказа археологическият комплекс заедно с останалите забележителности на региона Татул, Харман кая, Дяволският мост ще привлича все повече туристи и ще даде тласък за развитието на културно-историческия туризъм не само в тази част на нашата страна, но и за цяла Югоизточна Европа", заяви депутатката ни в Брюксел.Тя разказа как миналата година се качила на светилището на Дионис, когато проф. Николай Овчаров беше намерил един медицински инструмент и всички се чудели за какво може да е служил в древността. "Тогава си спомних знанията от първи курс по медицина, че това е т. н. кадоцей, инструмент, с който най – висшите лекари са изваждали от кожата малък паразит. Това е била много трудна манипулация. Така направихме извода, че е имало много високопоставени лекари на Перперикон. Това е моят малък принос за проучванията на Скалния град на траките", разказа Антония Първанова.

Заради такива истории и призиви обектите в топ 10 ще имат рамо от най-различни хора, които се заканиха да участват във финалния етап на кампанията „Чудесата на България". След определянето на топ 3 на 18 ноември ще започне финалната битка кое е откритието, с което се гордеем най-много. То ще бъде стане ясно в края на ноември.

УЧАСТНИЦИ:

Бижуто на Белчин

Наричат крепостта „Цари Мали град", защото със своите 10 дка площ е достойна конкуренция на Царевец. Бижуто на самоковското село Белчин пази ценни съкровища. Тук има златни монети на Юстиниан, бронзови на Гала Плацидия, на Траян, Теодосий, Валент, Валентиниан, Грациан и Максимилиан. Археологът Веселин Хаджиангелов ръководи разкопките и реставрацията.

Змия показала пътя
до златото на гетите

Змия показала пътя до златото край Исперих. Влечугото изпълзяло от кухина в открития 15-метров земен насип. Археологът Диана Гергова и асистентът й Явор Иванов започнали да копаят в отвора. И грейнали съкровищата. 264 златни накита с общо тегло 1,8 килограма е големият удар на експедицията. След 30 години работа в археологическия резерват "Сборяново" бе открито златото на гетски владетел, закопано в недрата на Омуртаговата могила.

Село Крум пази тайните
на неолитния човек

Неолитният човек е открит през 2009 г. в местността Кар дере, до димитровградското село Крум. Той е експониран в зала „Археология" на Исторически музей. Част е от неолитен култов гробищен комплекс, който е единствен на територията на България и съседните страни. Именно това го прави уникален от научна и експозиционна гледни точки.

Древна митница в Деултум

Римският град Деултум възниква като тракийско селище, по римско време става колония за ветераните от VIII Августов легион. Тук се намира единствената проучена в Европа средновековна митница, в която Византия изплащала ежегодния си данък на България. В Деултум е преминала първата делегация, изпратена от цар Борис I до Константинопол да преговаря за покръстването на българите.

Глухите камъни разкриват
живота на траките

Древни жилища, обитавани през ранно-желязната епоха, откри археологът доц.д-р Георги Нехризов от БАН край местността Глухите камъни. Той проучва скалния комплекс при хасковските села Малко Градище и Дъбовец от 2008 г. Комплексът включва стотици скални ниши, както и многобройни изсичания - помещения, стълби, улеи и площадки. Установени са следи от активната човешка дейност от халколита и бронзовата епоха до късното Средновековие.

Древни погребения на
богаташи под "Струма"

Истинско археологическо чудо лежи под магистрала „Струма". В Радомирското поле, между селата Дрен и Делян, по време на изграждането на аутобана археолозите откриват невиждан и неописван досега некропол. Древни погребения има навред по българските земи. Откривано е и злато, и всякакви съкровища, но толкова мащабно и така подредено гробище, най-вероятно за знатни особи, съществувало поне 6 века през първото хилядолетие преди Христа, се открива за първи път.

Неделни опашки за
мощите на Св. Йоан

Мощите на Свети Йоан Кръстител са откритие с изключително значение за цяла България и християнския свят. Реликвата изникна на созополския остров Свети Иван по време на разкопки насред руините на средновековния манастир "Свети Йоан Предтеча". Ръководител на археологическия екип на проф. Казимир Попконстантинов. Предполага се, че костите са били пренесени през IV век на островния манастир край Созопол от Патриаршията в Константинопол. Сега мощите се съхраняват в созополския храм "Св. св. Кирил и Методий" и се излагат за поклонение всяка неделя.

Войни за солта на Провадия

Най-старият град на Европа – Провадия-Солницата, е на 6500 години. Древното праисторическо селище, възникнало покрай солта се проучва от проф. Васил Николов от БАН и екипа му. Навремето солта е играла ролята на пари. Заради нея са се водили войни. В края на миналото лято археолозите попаднаха на древния некропол край селището, където са се извършвали ритуални погребения на владетелите на солта.
Проф.Васил Николов е носител на престижната награда Археолог №1 за праистория.

Тракийски владетел
погребан с конете си

Уникална древна колесница с четири големи колела и скелетите на два коня откри екипът на археолога Веселин Игнатов от новозагорския исторически музей. Тя е от ковано желязо, различни видове дърво, кожа и бронз. Колесницата е богато украсена с фигури на ероси, яздещи митични същества с тела на пантери и опашки на делфин. Датировката на колесницата е от средата на І век от новата ера. Археолозите са категорични, че древното превозно средство е с тракийски произход.

Дворец в скалите се
издига до Кърджали

Скалният град на траките "Перперикон" се намира край с. Горна крепост, на 20 км от Кърджали. Смята се, че тук е била една от столиците резиденции на тракийските царе. Дворецът е имал Г-образна форма, бил е на 3-4 етажа и е имал 40 стаи. Запазени са двата коридора и 13 помещения. Изцяло изсечен в скалите, дворецът е един от най-древните монументални мегалитни паметници от времето на траките.














Стандарт

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване