11/01/13 08:44
(http://offnews.bg)

Студентите призоваха за национална стачка (шествието в Деня на будителите на живо)

Шествието е под надслов "Събудете се"

За национална ефективна стачка призоваха протестиращите студенти по време на честването на Деня на народните будители.

Хиляди граждани се събраха пред Ректората, откъдето тръгна шествието на преподавателите и студентите.

Около 800 души се отзоваха на призива на преподавателите и дойдоха в 11 ч. пред Ректората на Софийския университет, откъдето ще започне шествието. Там дойдоха и протестиращите от УНСС. На стъпалата между фигурите на Христо и Евлоги Георгиеви застанаха преподавателите. Те опънаха голям транспарант с надпис “Университетските преподаватели призовават “Събудете се!”. 10-ина минути по-късно от окупирания Ректорат излязоха стотици студенти, за да чуят думите им. 

Първи микрофона взе доц. Александър Кьосев, преподавател във Факултета по славянски филологии на СУ:

“Не сме малко. Просто хората, които смеят да говорят, са малко. Хората, които искат да говорят, но не смеят, са повече. Още повече, за съжаление, са хората, които не могат да говорят. Защото българското общество така се е разпаднало, че огромна прослойка от българското население са загубили социален глас. Те не могат да формулират истински чувствата и мислите си. Ние трябва да им помогнем.

Приятели, граждани студенти, ние  не сме нито красивите, нито софиянци, нито хората, които обичат жълти павета, нито богатите, нито средната класа. Ние сме възмутени граждани. В този смисъл е и политическият характер на този протест. Той е политически наистина, но не защото подкрепя ГЕРБ или НДСВ или която и да е друга партия. А защото се занимава с основанията на политическото. За да може едно общество да съществува, в него трябва да има истина. За да могат избирателите да избират тези, които наистина ги представляват, а по-късно управляват, те трябва да могат да им имат доверие. А ние видяхме как избираме едни, а ни управляват други. И затова протестът не е син, не е червен, не е зелен, той е на всички възмутени граждани. Той е политически в смисъла, в който морал и политика съвпадат. Там, където обществото става общество. Българското общество е застрашено, защото в сърцевината му има лъжа. Ето срещу това протестираме.

Искам да предложа да сменим омръзналия на всички вик “Оставка”, защото той е насочен само и единствено към правителството. Какво да кажем за парламента и неговите циркове, за Конституционния съд и неговите циркове? Какво да кажем за здравната система? Коя българска институция функционира нормално? Досега Университетът функционираше нормално и ще продължи да функционира нормално – ние сме гарант за това. Но нека да сменим логото и да кажем: “Така повече не може!” Благодаря Ви.”

Думите му бяха посрещнати със скандирания “Ние сме с вас!”.

След него говориха доц. Радка Влахова и студенти.

В реч към събралите се вече хиляди хора студентката Илияна призова за общонационална стачка.

“Ние се събудихме. Събудете се и вие. Станете от сън. Стига сте спали, стига сме търпели. Призоваваме всички институции към общо национална стачка”, заяви тя и обяви “морална война” с политическата класа у нас.

След речите шествието тръгна от Ректората и премина покрай Народната библиотека малко преди 12 ч. След това се отправи към Народното събрание.

Заради проявата е спряно движението по ул. “Раковски”, бул. “Цар Осводител” и “Васил Левски”.

OFFNews излъчва на живо шествието под надслов “Събудете се”.


Live streaming by Ustream

Live streaming video by Ustream

Статията "Студентите призоваха за национална стачка (шествието в Деня на будителите на живо)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване