11/02/13 07:29
(http://e-vestnik.bg/)

Диаманти или банка: труден избор в Русия

Блумбърг

Диамантено колие, в центъра му има 17-каратов диамант. Цената на бижуто е 1 млн. евро.

Как може малка руска банка да получи по-добра цена за нови акции, които предлага, отколкото най-голямата в света компания за добив на диаманти? Отговорът разкрива интересна история за това как инвеститорите възприемат Русия.

Двете компании Tinkoff Credit Systems (TCS) и руският държавен монополист Alrosa направиха публично предлагане на акциите си миналата седмица. На пръв поглед Alrosa изглеждаше далеч по-обещаващ вариант. Пазарът обаче прие с по-голям ентусиазъм TCS.

TCS е на 59 място сред руските банки по активи, според сайта Banki.ru. Основана е през 2006 година от предприемача Олег Тинков, чиито предишни проекти включваха замразени храни и пивоварна. Банката има само един офис и се е съсредоточила върху интернет продажби на кредитни карти, като взима годишна лихва от 25% до 46%. Рекламира агресивно в интернет пространството, доставя картите директно в офисите на клиентите и домовете им и използва мрежите на други банки, за да обработва плащанията.

Първичното публично предлагане на банката на 11 октомври в Лондон бе изключително успешно. Търсенето надхвърли първоначалното предлагане 11 пъти, като позволи на собствениците, сред които са Тинков и Goldman Sachs Group Inc., да продадат повече акции, отколкото бе планирано. Цената, която бе във високия очакван ценови диапазон, определи пазарната стойност на компанията от 3,2 милиарда долара. Това е почти 9 пъти балансовата стойност на компанията към 30 юни, според неодитираните резултати за първото полугодие на годината.

Alrosa пък е наследник на диамантената индустрия на Съветския съюз. Компанията, която все още е контролирана от правителството, изпревари южноафриканската De Beers през 2009 година и стана най-големият производител в света на бляскавите скъпоценни камъни. От 2012 година Alrosa покрива 27 % от световното производство на необработени диаманти. Все още бе след De Beers по продажби, но бързо наваксва.

Публичното предлагане на диамантения гигант на 28 октомври в Москва в най-добрия случай бе средно успешно. Цената бе в ниския очакван ценови диапазон, като пазарната стойност на компанията бе определена на 8,1 милиарда долара. Това е два пъти по-малко от балансовата стойност на компанията към 30 юни, според неодитираните финансови отчети.

Защо инвеститорите ще поставят такава относително ниска цена на Alrosa? Малката банка не е на по-обещаващ пазар, отколкото диамантения монополист. Напротив.

Цените на диамантите се възстановиха до равнището от преди кризата. Големите пазари за диамантени бижута като Китай, Индия, Персийския залив, Япония и САЩ, се разрастват. Alrosa има добри позиции, за да се възползва: компанията отчете оперативен марж от 33% през 2012 година, като така стана най-печелившият производител на диаманти в света.

Alrosa старателно планира публично си предлагане. Отне й години да изберете най-подходящия момент. Организаторите се опитваха да убедят държавните акционери да продават. Република Якутия в Източен Сибир, където се добиват повечето руски диаманти, се съгласи да продаде 7 %, само при условие че оставащият й дял от 25 % никога няма да бъде намален.

TCS е в сектор, който изглежда склонен към кризи. Руската централна банка изрази загриженост от бързия растеж на негарантирани заеми, особено просрочените. Лошата задлъжнялост по кредитните карти е нараснала с 50% между януари и август, което накара регулаторните органи да поискат от банките да увеличат резервите си за възможни загуби. TCS например увеличи провизиите си до 11% от непогасените заеми, равнище, което според някои руски банкери все още е твърде ниско.

“Най-бедните руснаци ...

Публикувана на 11/02/13 07:29 http://e-vestnik.bg/19062/diamanti-ili-banka-truden-izbor-v-rusiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване