11/02/13 07:26
(http://e-vestnik.bg/)

Мирната конференция за Сирия е под въпрос

Ройтерс

Световните велики сили едва ли ще постигнат целта си да свикат мирна конференция за Сирия в Женева идния месец, тъй като между Вашингтон и Москва има различия по въпроса за представителството на опозицията, твърдят държавни служители от арабски и западни държави.Неуспехът на основната Сирийска национална коалиция да заеме ясна позиция за преговорите, чрез които трябва да се намери политическо решение на избухналата преди две години сирийска гражданска война, също се очаква да допринесе за забавянето им с до един месец, твърдят източниците.

“Картината ще се изясни, когато Съединените щати и Русия се срещнат другата седмица, но всички признаци сочат, че датата 23 ноември е трудно изпълнима цел”, заяви един от участващите в подготовката на преговорите.

Пратеници на САЩ, Русия и ООН ще се срещнат идния вторник като част от подготовката на дълго отлаганата мирна конференция, идеята за която бе лансирана още през май.

Основният спорен момент, казва източникът, е ролята на подкрепяната от запада опозиционна коалиция - проблем, който изникна миналата седмица след среща в Лондон между западните страни и арабските страни от Залива, които са против Асад.

Те казаха, че преговорите в Женева трябва да се водят между “една делегация на сирийския режим и една делегация на опозицията, чието ядро и водещо звено трябва да бъде Сирийската национална коалиция като легитимен представител на сирийския народ”.

Русия вижда коалицията като една част от опозицията и предлага няколко делегации - включващи и “базирани в Дамаск фигури”, толерирани от правителството - да представляват враговете на президента Башар Асад.

Тази позиция бе подета от Хасан Абдел Азим, лидер на Националния координационен комитет на силите за демократична промяна, който заяви след среща с международния пратеник Лахдар Брахими в Дамаск, че делегатите трябва да участват не под флага на коалицията, а като част от една обединена “Сирийска национална опозиция”.

В комюнике след срещата в Лондон се казва, че Женева ще има за цел сформирането на преходно правителство, като дотогава “изцапаните с кръв Асад и неговите приближени няма да имат роля в Сирия”.

“Руснаците са вбесени от твърдата позиция, взета в Лондон и от това, че комюникето до голяма степен задоволява исканията на коалицията”, заяви западен източник.

Приготовленията за преговорите в Женева допълнително се объркаха от уволнението на сирийския вицепремиер Кадри Джамил във вторник, след като в събота той се срещна с американския дипломат Робърт Форд в Женева.

Джамил, който е част от т.нар. от Асад “патриотична опозиция”, бе отстранен от поста си, защото е напуснал страната без разрешение и е участвал без позволение в срещи, съобщи държавната телевизия.

“Той се видя с Форд след като се срещна с руски държавни служители в Москва. Срещата бе продължителна, но безполезна”, заяви източник от близкоизточна държава, пожелал анонимност.

“Джамил предложи нещо, което Форд очевидно сметна за неизпълнимо предложение за преговорите в Женева. Също така той направи несполучлив опит да накара САЩ да го включат на страната на опозицията на преговорите в Женева”, каза източникът.

Друг дипломатически източник сподели, че Русия е подкрепила идеята, но коалицията не се е съгласила да седне на масата за преговори от страната на Джамил.

“Ще отнеме време на Русия и Съединените щати да разрешат различията си. Виждаме Женева някъде между 23 ноември и Коледа”, каза той.

Руският външен министър Сергей Лавров призна, че за срещата в швейцарския град е имало възражения и от двете страни по сирийския конфликт. Но допълни по време на посещение в Гърция, че “тече диалог ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване