11/02/13 07:31
(http://e-vestnik.bg/)

Руска хватка върху финландската икономика

в. Файненшъл таймс

Финландците гледат с опасение на нарастващото руско присъствие


Руската хватка върху финландската икономика бавно се затяга. Най-новата покупка в северната страна е от тази седмица, когато, според финландски и руски медии, руската държавна Обединена корабостроителна корпорация обяви, че ще купи “Арктех Хелзинки” - корабостроителна компания, специализирана в производството на ледоразбивачи.

Сделката идва непосредствено след споровете в правителството около решението на руския производител на атомни реактори “Росатом” да спаси закъсалата атомна електроцентрала “Феновойма” като придобие една трета от собствеността върху нея и предостави реактора.

За някои това събужда болезнени спомени. Финландската икономика навлезе в тежка рецесия в началото на 90-те години след като колапсът на комунизма я лиши от основния й търговски партньор. Спомените от Втората световна война са все още живи у по-възрастните финландци, а отбраната на 1340-километровата граница между двете страни остава съществена част от задължителната във Финландия военна служба.

Но финландският премиер Юрки Катайнен никак не е притеснен от засилването на икономическите връзки между двете страни. “Не бих казал, че те затягат хватката”, заяви той пред “Файненшъл таймс” по време на срещата на Северния съвет в Осло. “Ние ще сме много доволни, ако има повече руски инвестиции във Финландия. Имаме нужда от чужди инвестиции.”

Финландия може да е единствената страна от еврозоната с ААА кредитен рейтинг и стабилна перспектива за развитие според всичките три основни агенции за кредитен рейтинг, но Хелзинки все повече се безпокои откъде ще дойде импулсът за икономически растеж след упадъка на хартиената и целулозната промишленост и на технологичната компания “Нокиа”.

“Разбирам защо хората гледат предпазливо на идването на руснаците тук. Но заради проблемите в горското стопанство и с “Нокиа” се нуждаем от всяка помощ, която бихме могли да получим”, казва високопоставен бизнесмен от Хелзинки.

За мнозина финландци най-символичната сделка от всички беше скорошната продажба на “Йокерит”, един от най-силните отболи по хокей на лед в страната, на няколко руски предприемачи, близки до президента Владимир Путин. Отборът, чиято централа е в Хелзинки, ще започне да играе от следващата година във финансово по-добре осигурената Континентална хокейна лига в Русия.

Търговията мужде двете страни нараства, докато тази между Финландия и ЕС е в упадък. По данни на финландските митници износът за Русия е нарастнал с 1 процент през първите седем месеца на тази година, докато този за ЕС е спаднал с 4 процента към края на август.

От началото на века финландският износ за Русия почти се е утроил, а компании като производителят на автомобилни гуми “Нокиан Ренкат” и търговските вериги “Кеско” и “Стокман” отбелязват ръст.

Руското влияние не се усеща само в бизнеса. Миналата година рекорден брой руснаци са посетили Финландия - издадени са 1,3 милиона визи. Премиерът Катайнен казва, че всяка от визите е била използвана средно по три пъти, което прави общо почти 5 милиона посещения. “Обществата ни се интегрират”, посочва той. Финландия открива нови визови центрове в Южна и Централна Русия, както и в Сибир, за да могат руснаците по-лесно да получават визи.

Руският вече е най-разпространеният чужд език във Финландия, а директорът на Института по миграция дори предположи, че ако сегашните тенденции се запазят, към 2050 г. рускоговорещите може да надминат по брой говорещите шведски - шведският е вторият официален език в страната.

“Заради нашата история, има хора с лоши спомени от войната”, признава Катайнен, според когото е разочароващо, че прекалено малко финландски студенти изучават руски ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване