11/06/13 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

ЕЦБ може да изпрати миролюбиво послание

Ройтерс

Макар икономиката на еврозоната да показва леки признаци на живот, Европейската централна банка (ЕЦБ) тази седмица вероятно ще изпрати миролюбиво послание, че скоро ще има още парична подкрепа.

След спад на инфлацията до 0,7% за годината до октомври, доста под целта на ЕЦБ от малко под 2%, UBS и RBS са сред банките, според които свалянето на лихвата може да стане още на заседанието този четвъртък (7 ноември).

Икономистите очакват най-малко президентът на ЕЦБ Марио Драги да даде знак, че балансът на риска се е наклонил към по-нататъшно облекчаване, отчасти защото напоследък силното евро ще ощети износа със закъснение.

Мнозина обаче са на мнение, че би имало по-голям смисъл ЕЦБ да изчака до декември, когато специалистите от банката актуализират прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията.

“Евентуално значително преразглеждане в посока надолу на равнището на инфлацията за догодина - да кажем 1% или по-малко спрямо 1,3% в момента - може да накара ЕЦБ да действа”, коментира Джузепе Марафино, анализатор в Barclays.

ВСИЧКИ ВАРИАНТИ СА ОТВОРЕНИ

Евентуално понижаване на основната лихва по рефинансирането на ЕЦБ, която в момента е 0,5%, би имало най-впечатляващо въздействие.

Другите варианти включват свеждане на ставката по депозитите под нулата, което би имало по-голям ефект върху лихвите на паричния пазар, или обещание за нова дългосрочна операция по рефинансиране, за да се гарантира, че банките имат изобилна ликвидност.

Сара Хюин, икономист в Standard Chartered Bank в Лондон, приема, че това понижаване на темпа на инфлация прави случая с намаляването на лихвата по-непреодолим. Според нея обаче има признаци, че икономиката на еврозоната поема нагоре.

Най-новото проучване на ЕЦБ за банковото кредитиране съдържа доказателство, че кредитните ограничения може скоро да бъдат смекчени, докато затруднените членки от периферията на еврозоната изглежда удрят дъното. Испания се върна към лек растеж през третото тримесечие.

“Не сме променили прогнозата си, че лихвата няма да бъде понижена, вземайки предвид начина, по който ЕЦБ подхождаше към политиката си по-рано”, посочва Хюин.

Въпреки че силното евро може да натежи на цените, спадът в инфлацията поначало отразява огромния застой в еврозоната. Безработицата през септември отбеляза рекордните 12,2%. Други централни банки също се борят със слаб растеж, намален натиск върху цените на суровините заради по-бавното китайско търсене и подобрените енергийни буфери, особено в САЩ, казва Алън Ръскин, главен валутен стратег в Deutsche Bank в Ню Йорк.

“Макар че няколко централни банки ще отпишат дезинфлацията (борбата с инфлацията) като изостанала реакция на разликата в реалния и потенциалния БВП, обикновено паричната политика на Г-10 ще остане по-либерална за по-дълго време в световен мащаб”, допълва той.

ВСИЧКИ ПОГЛЕДИ СА НАСОЧЕНИ КЪМ ПЛЕНУМА В КИТАЙ

Икономистите единодушно очакват Bank of England тази седмица да запази краткосрочната си лихва на равнище 0,5% и програмата си за изкупуване на активи на стойност 375 милиарда лири, независимо че британската икономика отчете две поредни тримесечия на силен растеж и цените на жилищата рязко се покачват в Лондон и околностите.

А и мнозина са на мнение, че Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, което не промени политиката си миналата седмица, едва ли до 2014 година ще започне да свива изкупуването на облигации за 85 милиарда долара месечно, най-малкото защото икономическата статистика бе объркана от частичното блокиране на работата на правителството миналия месец заради спор за федералния бюджет.

Петъчният доклад за заетостта в САЩ през октомври вероятно ще покаже, че увеличението на работните места в неселскостопанския сектор се е забавило до 125 000 спрямо вече ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване