11/08/13 13:08
(http://www.hsnovini.com/)

Детето от бежанския лагер в Харманли е пипнало хепатита в Сирия

Д-р Снежана Иванова, началник на дирекция “Надзор на заразните болести”

5-годишното момиченце от бежанския лагер в Харманли е било заразено с хепатит А в Сирия. Детето е било в инкубационен период, информираха от Регионалната здравна инспекция. В момента то е настанено в Инфекциозно отделение на хасковската многопрофилна болница.

Регионалната здравна инспекция е направила предписание до Агенцията за бежанците да бъде извършена дезинфекция в бежанския лагер в Харманли. Изследвани са и  контактните в рамките на инкубационния период. Резултатите от изследванията на бежанците са отрицателни. До момента не е регистриран нов случай на хепатит А в Харманли, информира за Хасково Новини  д-р Снежана Иванова, началник на дирекция “Надзор над заразните болести”. През изминалия месец в област Хасково има регистрирани общо 7 хепатита в Хасково и Димитровград.

От началото на октомври от Регионалната здравна инспекция извършват имунизации сред бежанците в транзитния център в Пъстрогор, заради регистрираните в Сирия 22 случая на парализа, 10 от които потвърдени за полиомелит. По този повод здравното ни министерство разпореди преглед на пациентските листи на децата от 0 до 15 години за непълен имунизационен статус и извършване на имунизации, ако  липсват такива.

150 са децата бежанци в транзитния център в Пъстрогор. До момента там са направени 48 имунизации. “За съжаление в есенно-зимния период са характерни вирусни инфекции, за това и имунизациите вървят по-бавно”, сподели д-р Иванова.

Очаква се да бъдат извършени имунизации и в бежанския лагер в Любимец и този в Харманли. Здравните инспектори заявиха, че не срещат трудности сред родителите на децата в бежанските лагери.

Гледайте във видео новините на сайта.

Димитър Димитров

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване