11/08/13 18:39
(http://www.klassa.bg/)

Експерти: Арабската пролет е удар по християнските училища

Катаклизмите на Арабската пролет се отразиха неблагоприятно върху качеството на преподаване в класическите християнски образователни институции в Близкия изток и някои държави в Северна Африка, предава новинарският портал Сalam1, цитирайки материали от Конгреса на директорите на католическите училища в региона, който се проведе в Оман от 17 до 19 октомври т.г. Според доклада на отец Хана Калдани – директор на християнско училище в Йордания, кризата се наблюдава дори в относително мирни страни на Близкия изток.

„Дълго време водим преговори с образователното министерство на Йордания относно необходимостта да се включат в учебния план понятия като „свобода на съвестта”, „толерантност” и „диалог между културите”. Не по-малко важно е, според нас, запознаването на учениците с историята на християнството в света и региона.

Въпреки това всички наши инициативи остават без отговор”, отбеляза свещеникът. Още по-драматична, според него, е ситуацията в държавите, засегнати от размириците през последните години: „В Египет християнските училища, както и църквите, са се превърнали в основна мишена за радикалните групировки. Може да се каже, че са постигнали целта си: днес много родители се страхуват да изпращат децата си в нашите училища”.

  Православие.ру


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване