11/08/13 14:14
(http://www.hsnovini.com/)

Приоритет на младите фермери в сектор „Земеделие”

снимка: Областна администрация- Хасково

През новия програмен период 2014-20120 г. в сектор „Земеделие“ ще се даде приоритет на младите фермери, на малките земеделски стопанства с площ под 30 ха и ще има подпомагане на декар площ, което ще е обвързано с производството. Това стана ясно днес на заседание на Областния съвет по земеделие и гори. На него бе актуализиран състава на съвета, в който вече влизат представители на 11-те общини.

На форума в Областна администрация бяха поставени важни въпроси, част от които залагането на конкретни изисквания към ползвателите на пасища, които да осигурят пожарообезопасяването на дейността си. Само за периода 15 юни-15 август т.г. в областта са станали 9 големи пожара поради неспазване на противопожарните мерки от ползватели на пасища. Бе предложено още задължителното косене и почистване в планинските райони в Югоизточна България да се регламентира както за равнинните райони до 15 юли. Сега това става до 15 август и съвпада с пожароопасния сезон.

През програмния период 2013-2014 г. експертите на местния офис на Националната служба за съвети в земеделието са разработили безплатно над 700 проекта по Мярка 141 на стойност над 10 млн. лв. Още толкова са средствата, с който са финансирани 200 проекта на млади фермери.

От ОД „Земеделие“ Хасково изнесоха подробен доклад за дейността си. Нашата област е на трето място след Кърджали и Благоевград по брой подадени заявления към Областната разплащателна агенция – общо 11 094 броя за периода 1 март-1 юни, 2013 г.

5258 са бенефициентите, регистрирани само по схемата за тютюн, а 839 – тези по схемата с животни. През периода 2009 -2013 г. най-голям е дялът на регистрираните земеделски производители с обща площ от 1 до 10 хектара.

Хасково Новини

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване