11/08/13 18:42
(http://www.klassa.bg/)

Разпоредена е проверка за теч на информация в ДАНС

В Държавна агенция "Национална сигурност” (ДАНС) е разпоредена и се извършва вътрешна проверка във връзка с твърдения за нерегламентирано предоставяне на класифицирана информация.

Това съобщиха от отдел "Връзки с обществеността" на агенцията.

Извършената в ДАНС проверка по отношение на Христо Бисеров е свързана с постъпили сигнали за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система и всякакви други информации, тиражирани към момента, са спекулативни, се казва в съобщението.

Междувременно шефът на ДАНС Владимир Писанчев категорично отрече да е вярна информацията, че генерал от агенцията лично е ходил в дома на Ахмед Доган, за да го информира за скандала с Христо Бисеров.

В момента се извършва проверка дали има теч на информация по разследването срещу Бисеров и, когато тя приключи, резултатите ще бъдат публично оповестени, заяви Писанчев, цитиран от Дарик.

Той обясни, че материали по разследването е имало в Главната дирекция за борба с организираната престъпност, която наскоро премина от МВР под шапката на ДАНС.

Разпространената в медиите информация, че генерал от ДАНС лично е ходил в сараите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Бояна, за да му предостави секретна информация от разработката по случая „Бисеров", шефът на Агенцията Владимир Писанчев коментира така:

"В ДАНС нямаме генерали, дами и господа. Какво да кажа? Това е абсурдно, че някой е отишъл в сараите... По-скоро е имало материали в една новоприсъединена служба към ДАНС отпреди една година и ще видим какво е направено там. Затова правим проверка в момента".

Въпреки че ГДБОП допреди месец беше все още под ръководството на МВР, главният секретар на силовото ведомство Светлозар Лазаров и вътрешният министър Цветлин Йовчев казаха, че не са знаели за разработката.

"Аз не мога да знам ДАНС кого проверява. В кабинета на г-н Бисеров съм бил в качеството му на заместник-председател на Народното събрание, както съм бил и в кабинета на г-н Миков в качеството му на председател на Народното събрание.", заяви Лазаров.

"Аз мисля, че в случая ДАНС са си свършили точно работата по закон. В момента, в който са получили сигнал, са го предоставили по компетентност на главния прокурор, те са длъжни да направят това и нищо друго, извън това, не е било необходимо да бъде правено", обясни в кулоарите на парламента Йовчев.

В крайна сметка председателят на ДАНС Владимир Писанчев заяви, че веднага щом стане ясно дали има теч на информация по линия на бившата вече ГДБОП, чиито служители наскоро преминаха под шапката на ДАНС, тя ще бъде публично оповестена.

Вчера между ГЕРБ и ДПС имаше размяна на обвинения за това кой е разполагал предварително с информация за разследването срещу Бисеров. Според ГЕРБ изненадващата оставка на Бисеров от ДПС е резултат именно от изтекла информация от ДАНС.

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обвини почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, че се е "отървал от политика Бисеров, преди да му бъде поискан имунитетът".  "Кой изнесе информацията от службите и я занесе в сараите, за да може днес разследването да се води срещу гражданина Бисеров, а не срещу политика Бисеров?", попита Борисов.

Същевременно председателят на ДПС Лютви Местан обвини бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че разполага неправомерно с класифицирана информация за разследването срещу Бисеров, след като Цветанов заяви, че в случая с Бисеров става дума за големи парични преводи в чужбина.

Изказването на Цветанов дойде преди официалната информация на прокуратурата за образуваното досъдебно производство срещу Бисеров и доведения му син за пране на пари и други финансови престъпления. В отговор на обвиненията на Местан Цветан Цветанов заяви, че се досетил за какво е разследван Бисеров въз основа на досегашния си опит като политик.

ДАНС    

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване