11/09/13 09:54
(http://e-vestnik.bg/)

Как Боевски се оказа на свобода

Дойче Веле

Гълъбин Боевски заловен с кокаин в Бразилия
Шампионът щангист и бивш общински съветник от ГЕРБ Гълъбин Боевски (вдясно на снимката), беше заловен с кокаин на летището в Бразилия. На тази снимка от 2008 г. е с Цветан Цветанов, певицата Ирина Флорин и една от основателките на ГЕРБ - Душана Здравкова, бивша евродепутатка и съдийка. Боевски подаде оставка като съветник на ГЕРБ, след инцидент със сина му в училище, при който той се намеси грубиянски и направи скандал. Снимка: Булфото

След всички версии на жълти и кремави вестници за освобождаването на Гълъбин Боевски от бразилския затвор, Дойче Веле пусна едно автентично разследване на Татяна Ваксберг. България сякаш нарочно не е сключвала договор за правна помощ с Бразилия при нарастващ брой български наркотрафиканти, осъдени там (150 за няколко години, повече, отколкото на други европейски страни). Това положение означава, че присъдите на Бразилия в България не се зачитат и Гълъбин е чист и неопетнен гражданин пред закона.

България надали се бори с престъпността, щом се прави, че няма такава. Документи и свидетелства на очевидци, с които Дойче веле разполага, показват, че страната системно е пренебрегвала информация от Бразилия за нарастващия брой български граждани, осъдени за наркотрафик. Никакви мерки не са взети - освен че е уволнен посланикът.

Проблемът стана видим миналата седмица, когато световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски се оказа мистериозно освободен от затвора в Бразилия. Там той излежаваше 9-годишна присъда за трафик на кокаин. Без да е освободен, нито амнистиран от бразилските власти, Боевски се озова без охрана в самолет на път за Европа, кацна необезпокояван в София и си взе такси от летището за вкъщи като свободен гражданин.

При това Боевски не е първият подобен случай, а само поредният. „Първият български случай с трафик на кокаин от Бразилия е регистриран около 1999-2000 година. След това имаше единични случаи около 2005 година. Но през 2007-2008 настана същинска епидемия - случаите с арестувани българи в Бразилия нараснаха главоломно и ако сега ги преброим, ще излезе, че близо 80 на сто от всички задържани българи са били арестувани именно тогава“. Това каза за Дойче веле Миряна* - българка, която от 14 години живее в Бразилия, а от 2005 г. работи като преводач-интерпретатор във федералния съд. Поверен ѝ е преводът на дела на българи и французи. От назначаването ѝ на този пост няма нито едно „българско“ дело, което да е пропуснала.

Според главния прокурор Сотир Цацаров, има още около 150 българи като Боевски - хора, осъдени за наркотрафик в Бразилия, които или вече са се завърнали в България, или предстои да се завърнат. Но все като свободни граждани. И все като хора, които не са излежали докрай присъдата си в Бразилия. Тоест, ако решат да си извадят свидетелство за съдимост в България, в него ще пише: „неосъждан“.

Основната причина за този парадокс

Както Дойче веле вече писа, основната причина за този абсурд е липсата на двустранен договор за правна помощ между България и Бразилия. Тази липса означава включително, че присъдите, произнесени в една от двете страни, не се зачитат в другата. В очите на българските власти Гълъбин Боевски не е осъждан, така че няма причина да бъде арестуван при кацането му на българска територия. (Другото, което пречи на ареста, е липсата на българско разследване на съответния случай.)

В последната година посолството на България в Бразилия е отправило най-малко три предложения до Външно министерство как да се изготви текст на двустранния договор, така че Бразилия да е склонна да подпише. Въпросът не е толкова лесен, като се има предвид, че ...

Публикувана на 11/09/13 09:54 http://e-vestnik.bg/19133/zashto-boevski-se-okaza-na-svoboda/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване