11/11/13 16:38
(http://noresharski.com/)

25 хиляди фенове и три извода след големия шум за „списъка с враговете“

Автор: Николай Стайков, координатор на АИС (Noresharski.com)

Когато преди месец лидерът на „Атака“ Волен Сидеров заплаши всички медии, които говорят или пишат за скандала в брюкселски ресторант със съд, смятахме това за огромен скандал, но си останахме малцинство. Далеч по-голям медиен скандал се оказа препубликуваният при нас списък „Комисарите на подмяната“ от сайта bulgariandemocracy2014.com. Разбира се, най-много обвинения имаше от средите на тези, благодарение на които списъците се асоциират директно с политическа репресия. Далеч по-обективни бяха някои от споменатите в списъка в своите коментари, за което им благодарим. Тази провокация беше и за вас, уважаеми споменати, и някои я разбраха много добре. Ето три важни извода от нея.

Първо, учудихме се искрено колко много ни четат, включително и премиерът Орешарски, и Сергей Станишев. Явно се страхуват от нас, и още по-явно има защо. За етикета „официоз на протестта“ благодарим, но не сме. Официоз е вестник „Дума“ и публикуваните в него списъци на „предателски“ организации и личности са истински заплашителни неща. А ние кои сме? Около „100-200 души на празни площади“ и „София не е България“, май забравихте?

Второто важно нещо беше илюстрирането на двойните стандарти по отношение на медийните и пропагандни практики от двете страни в информационната война. Когато протестиращите избухнаха и отвърнаха на списъците със списък, всички се нахвърлиха върху тях. За четиримесечната война със списъци (кукловодите, кой наднича зад протеста и т.н. и т.н.) от медии тип „бухалки“ продължава да не се говори публично. Някои журналисти не го правят от гнус, но повечето – от обикновен страх. Далеч по-лесно е да си „балансиран“, докато мръсната медийна война срещу протеста се държи като обществена тайна.

Третият извод е за медиите и журналистическата етика – въпреки целия шум, дискусиите, коментарите и обвиненията към нас, нито един журналист не се обади на оповестените телефони и мейл в сайта, за да поиска коментар или за участие в дискусия. Нито един означава точно това – нула. Толкова за журналистическата етика.

Решението да публикуваме този списък имаше колкото „за“, толкова и „против“. Ние ги знаем много добре и благодарим за това, че ни имате доверие. Съвсем скоро минахме 25 хиляди приятели във фейсбук – без нито един лев бюджет и изцяло с доброволен труд на нашия виртуален екип. Точно това е енергията, която плаши управляващите.

А на въпроса как ще продължим напред, нека да цитирам доц. Кристиян Таков от речта на 10 ноември пред СУ, Това е мисъл, която трябва да бъде запомнена:

Дори да победим с омраза – как после ще живеем с нея? 

ЗАТОВА:
Не клеймете тия, които не мислят точно като вас, като предатели, като платени, като комунисти и като каквото друго там си ненавиждате;
Не правете списъци с врагове – оставете тоя специалитет да си го ядат ония, които си го умеят;
Бъдете будители, но не будете никого силом;
И не размахвайте юмрук, а протегнете ръка.

ИНАЧЕ:
Ще заприличате на тях. И те ще победят. Завинаги.

* На снимката: Списък на организаторите на протеста във вестник на Ирена Кръстева, майка на Делян Пеевски. Вляво е единствената реклама във вестника – любимият ресторант на Делян Пеевски в Драгалевци

The post 25 хиляди фенове и три извода след големия шум за „списъка с враговете“ appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване