11/11/13 00:35
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ модернизират ядрената бомба

Франс прес

Съединените щати се впускат в амбициозен проект за модернизация на ядрената бомба В61 - програма от ключово значение за бъдещето на техния арсенал. Очаква се тя да осигури възможности за по-нататъшни съкращения на въоръженията; според мнозина експерти обаче е твърде скъпа и безполезна.

За разлика от ракетите, изстрелвани от шахти или подводници, с каквито Вашингтон разполага в изобилие, тази бомба се пуска от самолет. Приета на въоръжение от военната авиация на САЩ в края на 70-те, тя все още е необходима, заявиха служители от отбраната, изслушани миналата седмица в Камарата на представителите.

“В61 е единственото оръжие в арсенала ни, изпълняващо едновременно тактически и стратегически задачи”, изтъкна генерал Робърт Кейлър, шеф на Стратегическото командване на въоръжените сили: мощността на всяка бомба от четирите произвеждани модела може да се регулира в границите от 0,3 до 360 килотона, което е 360 000 тона тротилов еквивалент.

Американците са складирали в Европа само бомби от този тип - близо 180 броя в базите на НАТО в Германия, Белгия, Италия, Холандия и Турция.

Проектът предвижда да бъдат обединени в един модел - В61-12, четирите съществуващи вида бомби В61. Ще се получи “атомна бомба на стероиди от тип всичко в едно”, при това с увеличена сигурност, а ще изисква и по-евтина поддръжка, обобщава Ханс Кристенсън, аналитик от Федерацията на американските учени - неправителствен мозъчен център.

Планирано е също новият модел да бъде снабден с устройство за насочване, гарантиращо по-висока точност на попаденията - това ще намали ядрения заряд, необходим за разрушаване на съответната цел.

В съвкупност с предстоящото сваляне от въоръжение на бомбата В83, най-мощната в американския арсенал (1,2 мегатона), тази модернизация ще позволи да бъде намалено шест пъти общото количество ядрени експлозиви в авиобомбите, приветства начинанието Доналд Кук, вторият човек в Националното управление за ядрена сигурност на САЩ.

“Този подход може би ще даде възможност в удобен момент да намалим общия брой на (ядрените) оръжия”, твърди Мадлин Крийдън от ръководството на Пентагона, натоварена със стратегическите въпроси. Тя припомня, че през юни Барак Обама отново потвърди в Берлин стремежа си да договори с Русия съкращения на тактическите ядрени оръжия в Европа.

Едва започнала обаче, програмата за модернизация вече започна да излиза от контрол. Преди две години се предвиждаше тя да струва четири милиарда долара, но днес се оценява на 8,1 милиарда, посочва Мадлин Крийдън. Според комисия на Пентагона обаче стойността й ще варира между 10 и 12 милиарда долара.

Поскъпването й разтревожи вече някои сенатори, които разкритикуваха прекомерния размах на проекта и орязаха с една трета бюджета от 537 милиона, отпуснат първоначално за 2014 г.

“Доводите срещу модернизацията на В61 са прости: тя е непосилно скъпа, неосъществима и безполезна”, убеден е Кингстън Рийф от Бюлетина на ядрените физици.

Без да се пали толкова, Том Колина - завеждащ изследователския отдел в Асоциацията за контрол над въоръженията, също отбелязва, че военновъздушните сили са твърде амбициозни за днешните времена на бюджетни ограничения: авиацията бездруго трябва да финансира разработката на изтребител Ф-35 и на бомбардировач с дълъг обсег, а за 2030 г. смята да поръча на конструкторите и нова ядрена крилата ракета.

Колкото до стремежа на американския президент към съкращения на тактическите ядрени оръжия в Европа, според експерта “няма никакъв смисъл да пръскаме милиарди за модернизация на оръжия, от които президентът вече каза, че иска да се отърве”.

При това модернизацията на В61 може да ...

Публикувана на 11/11/13 00:35 http://e-vestnik.bg/19140/sasht-modernizirat-yadrenata-bomba/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване