11/12/13 13:40
(http://www.hsnovini.com/)

Масово изследват децата бежанци за полиомиелит

Д-р Снежана Иванова, началник на дирекция “Надзор на заразните болести”

Масови изследвания сред децата в бежанските лагери за полиомиелит предприема Регионалната здравна инспекция. Планира се да се направят тестове и на каналните води за наличието на вируса в дивата му форма. Изследванията трябва  да започнат още  другата седмица. Те се правят заради потвърдените в Сирия 22 случая на полиомиелит и вероятността заболяването да достигне до България не е малка. Няма опасност обаче то да се разпространи масово, успокоиха от здравната инспекция.

В момента се уточнява до каква възраст да е обхватът на изследванията. Най-уязвими на болестта са децата до 5 години, затова специалистите планират границата да е там. От Регионалната здравна инспекция очакват разпореждане от здравното министерство.

“Очакваме разпореждане от министерството. Ще се изследват фекални проби, взети от определения контингент, за това да се види дали има циркулация на дивия полиомиелитен вирус”, сподели д-р Снежана Иванова, началник отдел „Надзор над заразните болести” към РЗИ-Хасково.

Изследванията ще се правят в лабораторията по ентеровируси към Центъра по заразни и паразитни болести. За тази цел се предвижда да бъде увеличен капацитетът й. От Регионалната здравна инспекция не изключват риск от пренасяне на болестта. Уязвими са децата, които не са имунизирани срещу детски паралич.

“Надявам се да няма риск. Миналата година ние имаме близо  95 процента, което препоръчва и Световната здравна организация. Това е един имунизационен код, който създава добър колективен имунитет на населението  не само срещу полиомиелит, но и за всички др. инфекциозни заболявания, за които има създадена ваксина в света”, каза отще д-р Иванова.

В момента се извършва имунизация в бежанския лагер Пъстрогор, предстоят Любимец и Харманли. Допълнителни моновалентни ваксини са предвидени и за всички групи, работещи с бежанците.

Гледайте във видео новините на сайта. 

Димитър Димитров

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване