11/15/13 22:49
(http://e-vestnik.bg/)

БОРИКА - продължение на трилъра. Пари

Райна Маркова

Тъкмо бях намислила да посветя текст на подпалилия мрежата списък “с враговете на нацията“, когато нещо по-интересно отклони вниманието ми: след срива на портала на единствената разплащателна система към Агенцията по вписванията, сривът в системите на Борика-Банксервиз, който хиляди сънародници усетиха в петъчния късен следобед като невъзможност да ползват банковите си карти, не е нещо, което трябва да остане без коментар.

В медиите се промъкна обяснение, че инцидентът се дължал на хардуерната недостатъчност на системите. Опитът би трябвало да ни говори, че в най-добрия случай това означава намерения за похарчването на едни пари за напълно ненужен „ъпгрейд“ на системите. В по-лошия случай значи, че е дошло времето да берем плодовете на монопола. Какъв монопол, ще попитате? Имаме една частна фирма на свободния пазар, където тя се конкурира с други фирми и техните системи (ДСК, ОББ, ПИБ, Пощенска банка, Транскарт).

Тук обаче има и една малка подробност: миналата седмица писах по повод излезлия от строя портал ИБГ.бг, че макар обичайният начин за разплащане на фирми с банки да е банковият превод, у нас е допустимо единствено разплащането с банкова карта и то единствено с карта, носеща логото на Банковата Организация за Разплащания с Използване на КАрти (БОРИКА). Това как се нарича, ако не монопол?

И ето че в късния петъчен следобед на 7 ноември единственият оператор на разплащателни услуги към единствения портал за онлайн плащания към една държавна агенция еднолично си решава, че може и да не работи. Вярно, неработенето продължи час. Въпрос на време е да се случи и нещо по-сериозно.

Мрежата веднага произведе виц – системата на БОРИКА е в срив, защото Бисеров си изтегли парите. Нека обаче подходим сериозно и си припомним някои дребни факти, за да си обясним поне отчасти ситуацията, в която се намираме.

БОРИКА е създадена през 1993 г. с Решение на Управителния съвет на БНБ. Оператор на системата е едноименното акционерно дружество (БОРИКА АД). В страната ни по това време има и друга разплащателна система, системата БИСЕРА, чийто оператор е Банксервиз АД.

И какво от това, ще попитате. През юни 2010 БОРИКА АД и БАНКСЕРВИЗ АД се сляха в едно общо акционерно дружество, „БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ” АД. И никаква сериозна реакция ни у медии, ни у граждани! И това при положение, че става дума не за нещо абстрактно, а за нещо, с което оперираме всекидневно - парите ни!

Основанието за подобно сливане в една-две медии бе посочено като уместно за „условията на единния пазар в Европейския съюз и процесите на икономическа интеграция“. Имало нужда от „консолидация и разширяване на сътрудничеството в условията на засилваща се конкуренция” и от “позициониране на операторите на основните платежни системи в страната“! И кой имал нужда от консолидация?

През февруари 2012 Борика-Банксервиз АД се премести в новата си сграда на бул. „Цариградско шосе“ 117, за която с възхищение се писа, че струва близо 10 млн. лв. и че отговаря на „всички технически стандарти за сигурност и защита, както като архитектурно-строително изпълнение, така и като инженерна обезпеченост с основните инфраструктурни системи – електроенергия, водоснабдяване, комуникации“ – това, според думите на изпълнителния директор Любомир Цеков.

Това (след успешен одит от MasterCard и VISA за физическа сигурност) послужи едва ли не като причина дружеството да получи и лиценз за услугата БИСЕРА7-EUR. Предполага се, че поетата от тази институция отговорност е пропорционална на погълнатите средства, но явно не е така.

Тук ще спомена кои са в борда на това дружество, тоест тези, чиято е отговорността. Според последната актуализация от 2013-08-09, в борда на дружеството са обявената наскоро за „Мениджър на годината” Виолина Маринова Спасова, Георги Димитров Константинов, Емил Ангелов Ангелов, Калин Димитров Христов, Левон Карекин Хампарцумян, Любомир Стефанов Цеков, Мартин ...

Публикувана на 11/15/13 22:49 http://e-vestnik.bg/19200/borika-prodalzhenie-na-trilara-pari/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване