11/15/13 12:55
(http://noresharski.com/)

Какво трябва да знаете, ако Ви арестуват

Поради зачестилите арести на протестиращи, особено през последната седмица, публикуваме изготвена от юристи брошура с най-важното от вашите права при арест. Брошурата можете да изтеглите и в PDF формат за печат и да разпространявате сред познати.

Важно! Тази брошура не е изчерпателна и цели да Ви даде само най-неотложните практически съвети в случай на арест. Вашият адвокат ще ви разясни пълния обем права и ще Ви консултира относно възможността и основаниятa да обжалвате законосъобразността на задържането Ви.

  • Имате право Ваш близък да бъде уведомен за задържането Ви, ако не лично от Вас, то от органите на МВР!
  • Имате право на адвокат от момента на задържането си! Не позволявайте да Ви убеждават в противното или че ако държите на адвокат, щяло да стане по-зле за Вас! По възможност, не искайте служебен адвокат, а посочете Ваш такъв или помолете близките си да Ви намерят.
  • Четете внимателно това, което Ви връчват за подпис и там, където е нужно, попълвайте лично! Не подписвайте нещо, ако не сте в състояние да го прочетете сами, или нещо, съдържащо празни полета, които могат да бъдат попълнени впоследствие от някой друг. Докато дойде адвоката ви, попълнете или се подпишете само на тези документи:- Декларация, в която потвърждавате, че са Ви разяснени правата и заявявате дали желаете адвокат, лекар, уведомяване на близки и др. Попълнете внимателно! Ако са упражнили насилие върху Вас или се чувствате зле и имате нужда от помощ, поискайте преглед от лекар!
    - Заповед за задържане – изисква само подпис. Внимание: при освобождаването Ви в тази заповед ще впишат точния час на освобождаването Ви! Уверете се, че вписват този час и че той е действителният, а не по-ранен и откажете да подпишете, докато не впишат верния час. Ако откажат, запишете на заповедта изявлението си в този смисъл!
    - Протокол за извършен личен обиск. Впишете в протокола, че иззетите вещи са Ваши, само ако това действително е така! Когато Ви освободят, уверете се, че Ви връщат всички описани вещи, преди да запишете и се подпишете, че са Ви върнати.

Запомнете: нищо, което сте поискали устно, няма стойност, ако не е записано. Не можете да докажете, че сте искали адвокат или лекар, ако не сте го записали.

  • Не сте длъжни да давате обяснения!!! Не пишете или не давайте никакви обяснения, докато не разговаряте с адвоката си! Не позволявайте да Ви внушават, че за Вас е по-добре да дадете обяснения! Това трябва да прецени адвокатът Ви.
  • Могат да Ви задържат не повече от 24 часа и то само, ако това е необходимо! Трябва да бъдете освободени веднага след отпадане на основанието за задръжането Ви. Ето защо е много важно да следите дали вписват точния час на освобождаването Ви, за да можете впоследствие да оспорите продължителността на задържането!

Вижте и извадка от Закона за МВР относно 24-часовия арест.

ЗАКОН ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Чл. 61. (1) Полицейските органи могат да извършват проверки за установяване самоличността на лице:

1. за което има данни, че е извършило престъпление или друго нарушение на обществения ред;

2. когато това е необходимо за разкриване или разследване на престъпления и при образувано административнонаказателно производство;

3. при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната;

4. на контролен пункт, организиран от полицията;

5. по искане на друг държавен орган за оказване на съдействие при условия и по ред, предвидени в закон.

(2) Установяването на самоличността се извършва чрез представяне на документ за самоличност на лицето, сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни.

Чл. 63. (1) Полицейските органи могат да задържат лице:

1. за което има данни, че е извършило престъпление;

2. което след надлежно предупреждение съзнателно пречи на полицейски орган да изпълни задължението си по служба;

3. което показва тежки психични отклонения и с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност;

4. малолетен нарушител, който е напуснал своя дом, настойник, попечител или специализирана институция, където е бил настанен;

5. при невъзможност да се установи самоличността му в случаите и по начините, посочени в чл. 61, ал. 2;

8. в други случаи, определени със закон.

(2) В случаите по ал. 1 лицето може да бъде настанено в специално помещение и спрямо него могат да бъдат взети мерки за лична сигурност, ако поведението му и целите на задържането налагат това.

(3) Когато задържаното лице не владее български език, то незабавно се информира за основанията за задържането му на разбираем за него език.

(4) Задържаното лице има право да обжалва пред съда законността на задържането. Съдът се произнася по жалбата незабавно.

(5) От момента на задържането си лицето има право на защитник.

(6) За задържането съответният орган е длъжен незабавно да уведоми лице, посочено от задържания.

Чл. 64. На лицето, задържано при условията на чл. 63, ал. 1, т. 1 – 5, не могат да му бъдат ограничавани други права освен правото на свободно придвижване. Срокът на задържането в тези случаи не може да бъде повече от 24 часа.

Чл. 65. (1) За отвеждане на задържаното лице в определеното за задържане място полицейските органи издават писмена заповед.

(2) Полицейските органи са длъжни незабавно да освободят лицето, ако основанието за задържането е отпаднало.

The post Какво трябва да знаете, ако Ви арестуват appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване