11/20/13 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Заговор като в трилър разтърси властите в Чехия

Ройтерс

Милош Земан. Снимка: от тв екрана

Налице са били всички елементи на шпионски трилър: колона автомобили със затъмнени стъкла, бароков дворец край чешката столица, тайна среща на видни политици. Но това действително се е случило миналия месец и е било кулминацията в борбата за власт между чешкия президент Милош Земан и негови бивши съюзници, които едва не сложиха край на политическата му кариера преди десет години.

В този безуспешен опит за преврат, както го наричат опонентите на Земан, президентът бе обвинен, че се е опитал съвместно с вътрешна опозиция в Чешката социалдемократическа партия да попречи на председателя на партия Бохуслав Соботка да стане премиер. Земан, който е приел разбунтувалите се в двореца, не каза кой знае какво за събитието освен това, че срещата не се е състояла по негова инициатива и че не е било необходимо да бъде държана в тайна.

Все пак срещата между Земан и заговорниците срещу Соботка бе разкрита и обезоръженият президент призна правото на Соботка да състави правителство. Но малцина сред политическия елит на Чехия смятат, че драмата е приключила. Сложният процес на формиране на коалиционно правителство може да предложи нови възможности за нестабилност. Това може да доведе до продължителна политическа парализа по време, когато са нужни решителни действие за засилване на икономиката. Огласени този месец данни показват, че през третото тримесечие на тази година икономиката отново е в рецесията.

Това е лоша новина за чуждестранните инвеститори - предимно фирми от съседна Германия като “Фолксваген” и “Сименс”, дошли в Чехия заради нейния стабилен растеж и предвидима политика.

ПРЕДАТЕЛСТВО

Разигралата се миналия месец драма се корени в събития от 2002 г. Социалдемократът Земан бе приключил един успешен премиерски мандат и неговата партия го бе поканила да бъде неин кандидат на изборите за президент. На заседанието на парламентарната група на социалдемократите за обсъждане на кандидатурата на Земан настъпва внезапен обрат. Видни партийни членове, сред които и протежета на Земан, променят становището си и отказват да го подкрепят.

Според чешки медии Соботка, тогава министър на финансите, е сред гласувалите против Земан. После Соботка отказваше да отговори на въпроса дали е гласувал срещу Земан. Но Земан се е почувствал предаден и, ако се съди по мемоарите му, казал на колегите си, че се чувства като Пршемисъл Отакар Втори - чешки крал от 13-и век, загинал след като някои от велможите му го изоставили на бойното поле.

След това Земан се оттегли в своята селска къща в отдалечената област Височина, на около 120 км югоизточно от столицата. Стоеше си у дома, отбиваше се понякога в местната кръчма. През лятото често бе фотографиран как лежи в малка надуваема лодка в езерце наблизо.

Но той не беше забравен. Мемоарите му “Как грешах в политиката”, публикувани две години след оттеглянето му, съдържат смразяващи описания на хора, които според него са го предали.

По-рано тази година Милош Земан се възползва от възможността да се върне на политическата сцена. Той спечели президентските избори, разчитайки на гласовете на работниците в провинцията и на репутацията си на земен човек.

Той бързо предяви претенции за власт, въпреки че президентският пост е до голяма степен церемониален. След като тази година предишното десноцентристко правителство падна, той тръгна срещу волята на политическите партии и назначи временно правителство от свои съмишленици.

РЕВАНШ

На парламентарните избори миналия месец партията на Соботка спечели най-много гласове, но по-малко от очакваните. Соботка бе уязвим, особено заради наличието на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване