11/20/13 22:24
(http://e-vestnik.bg/)

Кастро и убийството на Кенеди: подозренията остават

ДПА

Фидел Кастро и Джон Кенеди. Снимки: архив

След убийството на президента Джон Кенеди от снайперист в Далас, щата Тексас, много подозрителни погледи се насочиха към Куба и нейния лидер Фидел Кастро. Все пак от провалената инвазия в Залива на прасетата до кубинската ракетна криза комунистическият остров беляза външната политика на краткото управление на Кенеди, и то не по позитивен начин.

Свалянето на режима на Кастро стана мания за много членове на правителството на Кенеди, включително за брат му, главният прокурор Робърт Кенеди. Малко преди убийството Вашингтон даваше зелена светлина на различни планове на ЦРУ за саботаж в Куба и дори на планове за убийство на младия й лидер Кастро.

Нещо повече, убиецът на Кенеди, Лий Харви Осуалд, се възхищаваше на комунизма и конкретно на Куба и Кастро. Само два месеца преди убийството Осуалд се е опитал да получи виза в Мексико, която да му позволи да пътува до Куба.

Убийството на самия Осуалд само два дни след атентата затвори устата на единствения човек, който можеше да каже със сигурност какво го е накарало да убие Кенеди. Вместо това то породи поредица от теории на конспирацията.

Кастро играеше важна роля в някои от предполагаемите заговори, макар че многократно е отричал да е замесен.

Сутринта на 22 ноември 1963 г. Флорентино Аспияга още не беше големият кубински шпионин, който след 24 години емигрира и става един от най-добрите източници на ЦРУ за кубинското разузнаване. През 1963 г. той е бил просто младеж, неотдавна взет на работа в кубинския отдел по разузнаването и отговарящ за проследяване на всички комуникации на ЦРУ.

През онази сутрин, както по-късно разказва пред бившия аналитик на ЦРУ Брайън Лейтъл - експерт по Куба и Кастро, едно телефонно обаждане променило всичко. Той получил заповед да спре да следи ЦРУ и вместо това да слуша всички входящи комуникации от Тексас.

“Наредиха ми да слушам всички разговори и да уведомя ръководството, ако чуя да се случва нещо важно. Настроих всички устройства да улавят и най-малката подробност от Тексас. Те ми посочиха Тексас”, казал Аспияга в разговор с Лейтъл, за който той по-късно пише в книгата си “Тайните на Кастро” от 2012 г.

В книгата Лейтъл твърди, че Кастро най-малкото е знаел предварително за плана да се убие Кенеди. Аспияга казва, че е получил заповедта 3 часа преди изстрелите срещу президента на САЩ. “Кастро знаеше. Те знаеха, че Кенеди ще бъде убит”, твърди Аспияга.

Лейтъл отбелязва, че когато на Осуалд била отказана виза за пътуването до Куба, той вдигнал скандал в кубинското посолство, по време на който заплашил да убие Кенеди като начин да покаже верността си към Куба.

Фидел Кастро публично отрече да е знаел предварително за плана за убийството, но Лейтъл заявява, че Кастро е лъжел поне по този въпрос.

И до ден днешен Кастро упорито отрича да е замесен в смъртта на Кенеди.

“Смъртта му ме нарани. Той беше противник, разбира се, но съжалявах за загубата му. Беше все едно съм загубил достоен противник”, заявил Кастро пред журналиста Инасио Рамоне, както той пише в книгата си “Сто часа с Фидел”.

“Не казвам, че Кастро е разпоредил убийството”, заяви Лейтъл пред “Маями Хералд” при излизането на книгата миналата година. “А дали Фидел искрено е искал Кенеди да умре? Да. Той се страхуваше от Кенеди. И знаеше, че Кенеди го преследва. Според мисленето на Фидел вероятно е действал при самозащита”, заяви той.

Допълнителни свидетелства, че кубинската връзка остава, се появиха в неотдавнашни изявления на държавния секретар Джон Кери. Кери заяви пред телевизионната мрежа Ен Би Си, че има “сериозни съмнения” дали Осуалд е действал сам и посочи Москва и Хавана. “И до ден днешен имам сериозни съмнения, че Осуалд е ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване