11/23/13 08:41
(http://noresharski.com/)

Прелъстената и изоставена българска външна политика

Автор: Илиян Василев

Щях да отмина тривиалния опит на господин Вигенин да се разграничи от собствения принос на това правитеството за “успеха” на Путин в поставянето на Украйна “на колене”, като използва Южон поток като бухалка. България “била разочарована от завоя на Украйна” – простете, но на това нашия народ казва “гьонсурат“.

Едновременно смешни, скучни и тъжни бяха и изключителите и в същото време арогантни прозрения по време на спешната визита в Киев да се обясни, че този проекта “не е насочен” срещу Украйна. Ситуацията тепърва ще се развива, но едно е сигурно – никак не се съвместява Южен поток и претенциите на Русия за приятелски отношения с Киев.

Няма как едновременно да лишаваш Украйна от приходи от транзит и да и предлагаш съюз, било то митнически, като алтернатива на присъединяването към ЕС. В този контекст е твърде вероятно да се окаже, че Станишев и Вигенин са били “прелъстени и изоставени” и де факто за играли за присъединяването на Украйна към Русия. Поредния епизод на една сага, която започва от Освобождението и продължава до днес.

Предадохме Украйна и партньорите си по ЕС в реализацията на основна стратегическа цел по Източното партньорство на ЕС за да не изпуснем някакъв неясен “келепир” от политическия газопровод Южен поток. Сега се оказва, че вероятността от реализацията му е силно компрометирана. След това се чудим защото ни смятат за троянски кон на Русия. Силно се съмнявам, че сравнението е вярно – тази операция в древна Троя е признак за коварство, но и за хитрост и ефективност – все пак целта е постигната.

В нашия случай не виждам аналогията. Ние оставаме с нетни загуби по всички линии – загубено доверие към нас в ЕС и Украйна, несъстояли се приходи от газопровод химера и “прелъстена” външна политика на България.  След това се чудим защо ни спират евросредства, защо не влизаме в Шенген, защо имат специфично отношения към нас българите и се страхуват от мялцината останали нашенци които могат все още да емигрират, а не забелязват милионите имигранти от другите страни в ЦИЕ.

Как да вярвате на партньори като Първанов и Станишев – на думи на Запад, а ментално в Москва. Още по-тъжно е, че си въобразяват, че политически “подаръци” като обещанието да “дадат” без търг Козлодуй 7 на американците ще балансират гафовете си по Южен поток и предателството към Украйна. Защото никой не очаква на Запад да получава подаръци без търг и правила – това е изотчна практика.

Бедни, Бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?

The post Прелъстената и изоставена българска външна политика appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване